GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Jag svidar inte om till spenderarbyxor

Som kristdemokrat tror jag som bekant på ett lagom EU. Det är ett EU som gasar där det ska gasa och bromsar där det ska bromsa.
David Lega
MItt Europa • Publicerad 26 maj 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
För egen del väljer David Lega vanliga byxor och inte spenderarbyxorna, något han i dagens Mitt Europa väljer att kritisera några av sina parlamentskollegor för.
För egen del väljer David Lega vanliga byxor och inte spenderarbyxorna, något han i dagens Mitt Europa väljer att kritisera några av sina parlamentskollegor för.Foto: Lars-Åke Green

Som kristdemokrat tror jag som bekant på ett lagom EU. Det är ett EU som gasar där det ska gasa och bromsar där det ska bromsa. Det är ett EU som gemensamt löser gränsöverskridande utmaningar såsom den organiserade brottsligheten, men låter medlemsstaterna själva hantera frågor som bäst hanteras på nationell nivå, såsom arbetsmarknadspolitiken.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Med stolthet kan jag säga att jag i Europaparlamentet röstat på det vis som jag lovade väljarna i valrörelsen. Samma sak kan inte sägas om Socialdemokraternas och Miljöpartiets ledamöter. Det är, milt uttryckt, oroväckande hur mycket politiken kan skilja sig åt i omröstningar i parlamentet jämfört med vad som lovades för bara ett år sedan. Lika oroande är det att de båda partiernas ledamöter i flera frågor går tvärtemot partilinjen på hemmaplan. 1570 kilometer från Stockholm så gör de rödgröna parlamentarikerna helt enkelt lite som de känner för.

Exempel saknas inte. Häromsistens valde Miljöpartiets ledamöter och en socialdemokratisk ledamot att rösta för och övriga S-ledamöter att avstå i en omröstning om ett kontroversiellt förslag om långtidsbudgeten för 2021-2027. Utöver en ökad budget innebär förslaget slopad rabatt på den svenska medlemsavgiften och nya intäktskällor genom beskattning av bland annat digitala tjänster. Dessutom föreslås EU, i pandemins spår, att gå i borgen för länder som Grekland och Italien, med statsskulder på 175 respektive 135 procent av sina bruttonationalprodukter (Sveriges statsskuld ligger på 35 procent). Och, som om detta inte vore nog, ger man sitt stöd till att den så kallade återhämtningsfonden inte enbart ska ge rätt till lån, utan även till regelrätta bidrag. Något som statsminister Stefan Löfven tydligt tagit ställning mot i förhandlingarna med EU:s övriga stats- och regeringschefer.

”Med stolthet kan jag säga att jag i Europaparlamentet röstat på det vis som jag lovade väljarna i valrörelsen.”

Så varför röstade då de rödgröna ledamöterna tvärtemot sin egen regering? En MP-parlamentariker förklarade sin röst med att “exceptionella tider kräver exceptionella åtgärder”. Det tycker även jag som kristdemokrat, och därför har jag valt att ställa mig bakom brådskande stödpaket till europeiska småföretag och medlemsstaternas sjukvårdssystem. Skillnaden är dock att dessa insatser finansieras genom tillfälliga omfördelningar av befintliga medel. Det de rödgröna ledamöterna däremot verkar vilja är att permanentera krisåtgärderna inom ramen för EU:s långtidsbudget, som löper sju år fram i tiden.

Omröstningen ifråga visar att en röst på en svensk vänsterkandidat innebär ett risktagande. Alldeles uppenbarligen är det så att man med en sådan röst riskerar att få en politik som skiljer sig helt från det de rödgröna partierna lovade i valrörelsen och, inte minst, det de säger i regeringsställning på hemmaplan. Imorgon onsdag väntas EU-kommissionen presentera ett reviderat förslag till långtidsbudget och återhämtningsplan. Låt oss hysa en stilla förhoppning om att det från svenskt regeringshåll inte svidas om till spenderarbyxor dagen till ära.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.