unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

David Lega: Inget muntert år för förföljda kristna

Häromsistens presenterade organisationen Open Doors sin årliga rapport om tillståndet för förföljda kristna i världen. Rapporten är ingen munter läsning. 2020 var ett fruktansvärt år.
Mariaprocession i Mariamabad i Pakistan. Den kristna minoriteten i Pakistan lever sitt liv i utsatthet.
Mariaprocession i Mariamabad i Pakistan. Den kristna minoriteten i Pakistan lever sitt liv i utsatthet.
Foto: Alexandre Meneghini
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Kristna är världens mest förföljda grupp. Över 340 miljoner kristna runtom i världen får utstå hög grad av förföljelse och diskriminering på grund av sin tro. Antalet dödsfall på grundval av kristen tro ökade med 60 procent ifjol i jämförelse med året innan.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

I Open Doors index rankas världens länder utifrån sex kriterier: förtryck inom privatliv, familjeliv, kyrkoliv och sociala nätverk, brist på medborgerliga rättigheter, samt förekomsten av våld.

Allra värst är förföljelsen i Nordkorea, som toppar den föga smickrande rankningen för tjugonde året i rad. Den som pekas ut om kristen där riskerar att avrättas i sitt hem eller dömas till straffarbete. En av få troende som kommit ut levande från ett sådant arbetsläger – vi kan kalla henne Hee-Yol – berättar om överfulla celler under markplan, utan fönster och ljusinsläpp, där de intagna tvingas sova på golvet. För henne var det inte ens tillåtet att prata med sina medfångar. Kollektiv bestraffning av familjemedlemmar är mycket vanligt förekommande.

Tvåa och trea på listan är Afghanistan och Somalia, där avfällighet från islam bestraffas med döden. Den som konverterar tvingas fly undan klanstrukturer och hedersförtryck.

quote
Inte heller vår del av världen är förskonad från förföljelsen. Även i Sverige och Europa ökar hatbrotten mot kristna.

Bland de länder där utvecklingen snabbast går åt fel håll märks Kina. Landets så kallade sociala kreditsystem slår hårt mot den växande kyrkan. Med massövervakning som medel delas befolkningen upp i ett A- och ett B-lag, där den som anses vara illojal mot regimen riskerar att råka illa ut. Kommunistpartiet är i full färd med att installera övervakningskameror i de kyrkor som ännu inte tvingats gå under jorden.

I det land där flest kristna dödades för sin tro ifjol, Nigeria, uppgick dödstalen till 3 530 personer. Många av dem är kvinnor och barn som fallit offer för terrorsekten Boko Harams härjningar. Bakom varje siffra finns en människa.

Inte heller vår del av världen är förskonad från förföljelsen. Även i Sverige och Europa ökar hatbrotten mot kristna. Många kristna som flytt hit fortsätter att trakasseras när de kommer till ett asylboende. Vandalisering och skadegörelse av kyrkobyggnader har också ökat här hemma under senare år, enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) statistisk.

Min företrädare Lars Adaktusson drev 2016 igenom att EU skulle tillsätta ett sändebud för främjande av religionsfrihet utanför Europa. Detta måste Sverige ta efter. Religionsfriheten måste få en mer framskjuten plats i den svenska utrikespolitiken. Vi kan göra skillnad genom att stödja de goda krafter runtom i vår värld som jobbar med frågan - ofta med risk för sina liv. Förföljelsen av världens kristna måste bekämpas med full kraft.

Läs mer