Annons

David Lega: EU måste straffa dem som kränker människovärdet

Vi behöver ett EU som bättre förmår tala med en röst i, och mot, världen.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 8 september 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Enskilda medlemsstater ska inte få omintetgöra EU:s utrikespolitiska slagkraft. Därför ska beslut fattas med kvalificerad majoritet. Det skulle göra det svårare för exempelvis premiärminister Victor Orban att stå i vägen för sanktioner mot demokratihatare som Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Enskilda medlemsstater ska inte få omintetgöra EU:s utrikespolitiska slagkraft. Därför ska beslut fattas med kvalificerad majoritet. Det skulle göra det svårare för exempelvis premiärminister Victor Orban att stå i vägen för sanktioner mot demokratihatare som Belarus president Aleksandr Lukasjenko.Foto: Maxim Guchek

”Fred genom ekonomiskt samarbete” är Europasamarbetets grundpelare. EU:s grundläggande värden är okränkbara. Demokratin, rättsstatens principer och de mänskliga fri- och rättigheterna är inte förhandlingsbara, varken för medlemsstaterna eller för unionens kandidat- och samarbetsländer. Det måste kosta på att bryta mot dessa värden. För detta krävs dock reformer, inte minst i form av en övergång från beslut med enhällighet till kvalificerad majoritet bland medlemsstaterna, i frågor som rör de mänskliga fri- och rättigheterna. Bara så kan EU bli en utrikespolitisk aktör värd namnet.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

För mig som kristdemokrat är syftet med EU:s gemensamma utrikespolitik dels att främja medlemsstaternas intressen i unionens närområde och i omvärlden, och dels att försvara unionens grundläggande värden. På så vis bygger vi en fredligare, säkrare och mer välmående värld. EU är världens starkaste ekonomi, och har stora möjligheter att påverka omvärlden genom diplomati, försvarssamarbete, handel och sanktioner.

Annons

För att EU ska mer än bara spänna sina utrikespolitiska muskler så krävs att unionen också ges grundförutsättningar att så göra. Som det är idag hamnar man alltför ofta i situationer där en eller ett par enskilda medlemsstater tillåts underminera, eller till och med torpedera, EU:s utrikespolitiska slagkraft och trovärdighet. Senast nu i fallet Belarus, där skendemokratin Ungern in i det längsta motsatte sig sanktioner mot Aleksandr Lukasjenko och hans brutala förtryckarregim.

Fallet understryker faran med vetorätt i frågor som rör unionens grundläggande värden. Behovet av en övergång från beslut med enhällighet till beslut med kvalificerad majoritet i EU:s ministerråd och i Europeiska rådet i sådana frågor – ja, det är både högst verkligt och högst angeläget.

På så vis kan vi förhindra pinsamma situationer som den när Italiens populistregering år 2019 blockerade ett erkännande av Juan Guaidó som Venezeulas legitime övergångspresident. På så vis kan vi förekomma att EU-bistånd betalas ut till korrupta och terrorvurmande regeringar som den i Libanon. På så vis kan vi säkerställa att skärpta sanktioner mot demokratihatare som Aleksandr Lukasjenko aldrig kan blockeras av den ungerske lillfursten Viktor Orbán.

”Behovet av en övergång från beslut med enhällighet till beslut med kvalificerad majoritet i EU:s ministerråd och i Europeiska rådet i sådana frågor – ja, det är både högst verkligt och högst angeläget.”

Av dessa skäl står mitt parti och jag tillfullo bakom EU-kommissionens förslag att minska enskilda medlemsstaters vetomöjlighet på utrikesområdet. Som ledamot av Europaparlamentets utrikesutskott kommer jag fortsätta driva på för att Sverige och övriga medlemsstater förverkligar förslaget.

I det arbetet är det dock centralt att bevaka att vetomöjligheten inte försvinner på sakpolitiska områden där medlemsstaterna bäst fattar beslut själva, såsom gällande arbetsmarknads-, skatte- och socialpolitiken. Strävan efter att stärka EU som utrikespolitisk aktör får aldrig tillåtas bli ett sluttande plan mot ett EU som tillskansar sig makt på områden som inte är unionens att bestämma över.

Däremot behöver vi ett EU som bättre förmår tala med en röst i, och mot, världen. Det är EU skyldig sina medborgare och deras väl och ve. Det är EU skyldig dem som försvarar, främjar och dör för unionens grundläggande värden – världen över. Allt annat vore ett svek mot Belarus, Libanons och Venezuelas modiga folk.

Annons
Annons
Annons
Annons