Annons

David Lega: Demokratihjältarna måste få mer EU-hjälp

Mer EU-stöd direkt till civilsamhällena i diktaturer.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 9 februari 2021
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På sin 26-årsdag önskade sig Alina Krus att ingen skulle dö på grund av polisvåldet i samband med protesterna mot diktaturen i Belarus. Hon blev inte sannspådd.
På sin 26-årsdag önskade sig Alina Krus att ingen skulle dö på grund av polisvåldet i samband med protesterna mot diktaturen i Belarus. Hon blev inte sannspådd.

I många länder runtom i världen står det, minst sagt, illa till med demokratin. Från Moskva till Minsk, från Caracas till Kigali till Peking, hotas våra medmänniskors fri- och rättigheter. Deras väl och ve får aldrig underställas de regimer som förföljer, förtrycker och fördriver dem. Stödet till demokratikämpars kamp för frihet och demokrati måste ha högsta prioritet. Men för att det stödet verkligen ska nå dem, och inte deras förtryckare, måste vi bli bättre på att direktkanalisera sådant demokratistöd till de civilsamhällen som behöver det. I det arbetet har EU en viktig roll att spela.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Inget starkt samhälle utan ett starkt civilsamhälle. Som kristdemokrat står jag först i kön att skriva under på det sambandet. För oss kristdemokrater utgör civilsamhället en av samhällets absoluta grundbultar. Det samhälle som är så mycket mer än det offentliga - så mycket mer än staten och våra regioner och kommuner. Det samhälle som bärs upp av familjen och våra ideella organisationer, byalag, kooperativ, stiftelser, fackföreningar, ekonomiska föreningar och politiska partier.

Annons

I arbetet för demokrati spelar de ideella organisationerna, liksom de politiska partierna, en nyckelroll. Genom sin blotta existens förkroppsligar de själva demokratin. Och genom sina insatser främjar och upprätthåller de demokratiska traditioner, liksom kunskap om förenings- och mötesfrihet och om opinionsbildning.

”Orädda och osjälviska står man i första ledet för att stödja demokratins verkliga hjältar.”

En av alla de ideella organisationer i demokratins tjänst är Kristdemokratiskt internationellt center (KIC). Det är en organisation som gör mig till en väldigt stolt kristdemokrat. I mer än 20 år har KIC outtröttligt arbetat för att stärka politiska partier, politiker, civilsamhälle och fria och oberoende medier runtom i världen. I Östeuropa, Afrika och Latinamerika har man bidragit till att bryta informationsmonopol i diktaturer, och stärka unga och kvinnliga politiker.

Orädda och osjälviska står man i första ledet för att stödja demokratins verkliga hjältar.

Även på EU-nivå görs en hel del goda insatser för att direkt stärka civilsamhällena i allsköns diktaturer, i och bortom unionens närområde. En motsvarighet till KIC - European Endowment for Democracy (EED) - bildades år 2013 av EU och dess medlemsstater, i syfte att ”främja demokrati i Europas grannskap, på västra Balkan, i Turkiet och därbortom”. Den dåvarande svenska alliansregeringen drev på hårt för EED:s tillkomst. Organisationens insatser är ovärderliga. Dess verksamhet kan dock byggas ut avsevärt, för att på så sätt intensifiera EU:s direktstöd till demokratihjältar, världen över.

Våra europeiska samhällens direktstöd till civilsamhällen i diktaturer kan inte överskattas. Det bidrar till att stärka demokratiska krafter i länder där krav på demokrati leder till förföljelse, förtryck och, i värsta fall, döden. Det bidrar till att stärka demokratin - där den inte kan eller får vänta.

Annons
Annons
Annons
Annons