unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

David Lega: Dags för oss att ta hotet från Kina på allvar

Hotet från Kina kommer inte bara från statliga aktörer. Vi behöver förstå att företag är ett verktyg bland andra i internationella konflikter.
Kinesiska teknikföretag är aldrig helt självständiga.
Kinesiska teknikföretag är aldrig helt självständiga.
Foto: Mark Schiefelbein
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Det kan inte ha undgått någon att Kina är en stormakt. Så också teknologiskt. Kinesisk e-handels- och streamingtjänster finns snart sagt på var mans dator och telefon - som också den är kinesisk. Och det hade varit helt i sin ordning, om det bara varit teknologi som Kina exporterat. Att så nu inte är fallet, den insikten har kommit väl sent till EU och många av dess medborgare. Det är hög tid att vakna nu.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Kina, som den statsbildning vi känner den idag, är alltjämt i sin linda. För lite drygt hundra år sedan började det moderna Kina växa fram, i ruinerna av den en gång så mäktiga Qing-dynastin. Och Kinas omfattande ekonomiska, kulturella och politiska expansion av idag en spegelbild av det Kina som en gång var. Om detta vittnar den nu återupprättade Sidenvägen – ”Ett bälte, en väg” – som genom ett antal infrastrukturkorridorer, till land och till sjöss, ska underlätta Kinas handel med och investeringar i övriga Asien och i Europa.

Europa kan inte fjärma sig från Kinas inflytande. Runtom i Medelhavet och på och kring Atlanten drivs eller ägs ett antal hamnar redan av statskontrollerade, kinesiska företag. En av kontinentens största hamnar, den i Pireus i Grekland, kontrolleras sedan 2016 helt av China Ocean Shipping Co (COSCO).

Om EU är yrvaket i detta fall, så sover man fortfarande djupt då det kommer till den kinesiska teknologins snabba frammarsch på kontinenten. Man uppvisar en sällan skådad naivitet då det kommer till hur Kina nyttjar teknologin för sina egna, säkerhetspolitiska syften.

quote
Den kinesiska kommunistregimen sprider desinformation och propaganda och bedriver omfattande spionage på europeisk mark.

Den kinesiska kommunistregimen sprider desinformation och propaganda och bedriver omfattande spionage på europeisk mark. Utöver gängse underrättelse- och säkerhetstjänstskanaler så pekar mycket på att dessa kartläggnings- och påverkanskampanjer även sker med hjälp av en rad tekniska applikationer, ägda av kinesiska företag.

Ett inköp på Alibaba eller streaming på Tiktok är ingen garant för att dina kontokortsuppgifter eller din video inte missbrukas. Ett jobbsamtal på en Huawei-telefon är ingen garant för att ingen lyssnar (som inte borde lyssna). Nyttjande av kinesisk teknologi är ingen som helst garant för att kommunistregimen inte ser eller hör dig.

Det kinesiska cyber- och hybridhotet är inget påhitt. Den insikten borde få EU att agera resolut och skyndsamt. Den insikten borde också få dig och mig att tänka till en gång extra innan vi nästa gång handlar på Alibaba, ringer på en Huawei-telefon eller streamar på Tiktok.

Sin ungdom till trots ligger Kina ljusår före Europa gällande förmågan till cyber- och hybridkrigföring. Det är nu hög tid för EU – liksom för dig och för mig – att vakna och inse att den krigföringen sker varje dag, hela tiden, på våra datorer och i våra telefoner. Vaknar vi inte nu hjälper vi kommunistregimen att återskapa den flertusenåriga dynasti som en gång var.