1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledarskap som smittar

När Socialdemokraterna i dag får 33,7 procent i en SCB-mätning och det beskrivs som en ”rekordökning”, då säger det mer om samtiden än om partiets politik.
Stefan Löfven kan idag glädja sig åt att SCB:s partisympatimätning visar på en rekordöknng för Socialdemokraterna trots att det rått stora tveksamheter kring regeringens ageranden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Länge innebar begreppet ”rekordökning” i samband med en opinionsmätning, eller för delen i ett val, att Socialdemokraterna nuddade vid eller passerade 50-procentstrecket. Den tiden är sedan länge förbi. Efter valet 2018 har partiet backat allt mer, bara för att runt årsskiftet ligga så lågt att till och med Håkan Juholts bottenrekord rök all världens väg. I centrum för det fortsatta raset stod partiordföranden Stefan Löfven, som allt tydligare framstod som en förbrukad kraft och synnerligen svag debattör.

Regeringsbildningen med Miljöpartiet och tillkomsten av Januariavtalet talar dock för att han även besitter andra kvaliteter. Det är lätt att säga att ”för S är makten allt som räknas” men svårare att bortse ifrån att partiet faktiskt lyckats med just detta – att ta och behålla makten – i två mandatperioder i rad.

quote
Att döma av den debatt som rasat om strategival, brister och beslutsångest är det i hög grad trots den uppkomna situationen som Socialdemokraterna gör sin rekordökning.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Januariavtalet ritade om den politiska kartan. I höstas såg vi prov på vad detta kunde innebära. I det upptrissade tonläge som följde av att den politiska debatten fastnade där inte minst Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna ville ha den, där allt snurrade kring invandring, utanförskap och brottslighet, spelade det ingen roll vilka förslag som regeringen och samarbetspartierna lade fram eller vilka partisamtal som genomfördes. Ty målet för vad som allt oftare ses som ett ”konservativt block” tycks främst ha varit att låta just dessa frågor få forma hela bilden av att det fanns en ny opposition som tagit över initiativet. Denna strategi var då framgångsrik, vilket inte minst SCB:s novembermätning visade.

Sedan kom coronapandemin …

SCB:s partisympatimätning:

Maj 2020

C 6,0% (–1,4)
L 3,3% (–0,5)
M 20,1% (1,7)
KD 6,4% (–0,4)
S 33,7% (8,7)
V 8,2% (–0,4)
MP 4,1% (–1,1)
SD 17,1% (–5,6)

När SCB under måndagsförmiddagen presenterade den stora partisympatimätningen för maj månad fick Löfven betyget godkänt. Ökning med 8,7 procentenheter sedan novembermätningen och med 5,4 procent sedan valet hänger intimt samman med sättet som statsministern och regeringen har agerat under den tid som covid-19 smittat Sverige. Frågan om siffrorna skulle ha sett annorlunda ut om smittspridningen och de höga dödstalen varit lägre, den är och förblir hypotetisk. Att döma av den debatt som rasat om strategival, brister och beslutsångest är det i hög grad trots den uppkomna situationen som Socialdemokraterna gör sin rekordökning.

Men det finns samtidigt en ”trygghetsfaktor” att räkna in i sammanhanget. Väljarna har en tendens att även sluta upp bakom den regering som kanske inte får till det fullt ut men som ändå utstrålar ambitionen att göra det bästa som går i en svår situation.

Moderaterna har visat en annan sida under våren, där partiet ”… i ett läge som är allvarligt för landet har spelat en konstruktiv och pådrivande roll som väljarna förväntar sig av Moderaterna”, för att citera partisekreteraren Gunnar Strömmer. Det är i den rollen och det sammanhanget som partiet hör hemma.

När samtalet i samhället handlar om det som verkligen är livsviktigt, då kläs de av som mest av allt ägnar sig åt att försöka slå mynt av att sprida mörka motbilder. SD rasar i majmätningen med 5,6 procentenheter.

Läs mer

Sport

Trots dominans – förlust för Brämhult

Div II Västra Götaland, Dam: Brämhult–Älvsborg

Sport

Stabil Örby-seger

Div VI Kinna: Öxabäck–Örby

Sport

Toarpsalliansen pulvriserade Kinna

Dam, Div IV Södra: Kinna–Toarpsalliansen

Sport

TV: Se Jesper Karlssons superträff här

Elfsborg gjorde 1–0 på en hörna i början av den andra halvleken mot Östersund.

Explosionen i Libanon

Pizzerian vill hjälpa drabbade i Beirut – skänker dagskassa

"Det är nu de här människorna behöver hjälp. Det är nu det är katastrof.”

Elitlägret

Lista: Alla lokala spelare på elitlägret sedan 1996

Cirka 400 namn: ✓ Utlandsproffsen ✓ A-landslagsspelarna ✓ Anfallaren som hoppade av och blev skyttekung i sexan