Annons

Anela Murguz: Ledarsidans Anela Murguz listar – 4 tips för en mer hållbar garderob

Regleringar behövs. Men det kommer inte räcka för att få ner klimatavtrycken från textilindustrin. Ledarsidan ger 4 konkreta tips på vad enskilda konsumenter kan göra.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 april 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Näringslivets initiativ och politiska regleringar kommer inte räcka för att få ner textilindustrins klimatavtryck. Människors garderober måste bli mer hållbara.
Näringslivets initiativ och politiska regleringar kommer inte räcka för att få ner textilindustrins klimatavtryck. Människors garderober måste bli mer hållbara.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kläd- och modeindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen och sjöfarten ihop. Samtidigt köper vi mer kläder än vi behöver och drygt 11 kilo – per år och per person – hamnar i soppåsen. Det krävs inte ett mattegeni för att komma fram till slutsatsen att det inte är hållbart.

Många av de tekniska innovationer som det filas på inom näringslivet kommer från Borås. Det är ingen slump med tanke på stadens textilhistoria. Nyligen uppmärksammades hur man inom ramen för projektet Mikrofabriker arbetar för att ge nytt liv åt gamla plagg, genom att lappa och laga samt ge dem en ny design (BT 5/4).

Annons

Denna typ av lösningar lär behövas när nya EU-regler träder i kraft. För att minska på klimatavtrycken kommer ett producentansvar att införas för textilbranschen. Det innebär att företagen måste ta hand om de produkter de sätter på marknaden.

Tyvärr behövs regleringar från högsta politiska nivå med tanke på hur oansvarigt många klädföretag uppträder, alla fina hållbarhetsmål till trots. Nyligen avslöjades exempelvis att e-handeln slänger mängder med kläd- och elektronikreturer – helt i onödan.

Men varken nytänk eller regleringar svarar mot grundproblematiken: Att vi köper mer kläder än vi behöver. För att få ner textilindustrins klimatavtryck måste politiken, näringslivet och individen samverka. Faktum är att enskilda människor kan göra en betydande skillnad genom att se över sina konsumtionsvanor. För om man inte köper mer än nödvändigt kommer företagen inte heller att producera mer än nödvändigt.

Så, vad kan man konkret göra?

  • Sälj hellre kläder än släng.

Särskilt i inflationstider när plånboken krympt borde det vara extra lockande att sälja av kläder som inte kommer till användning. Dessutom känns det bra i själen när gamla godbitar kan göra andra människor lyckliga. Det finns mängder med seriösa säljgrupper på Facebook och andra plattformar där kraven på både säljare och köpare är höga. Eller varför inte dra igång ett eget säljkonto på exempelvis Instagram?

  • Arrangera klädbytarevent med vänner.

För många är kläder och mode ett sätt att uttrycka sig på. Samla ihop vännerna, duka fram något gott och ta med er de plagg i garderoben som används minst och byt kläder med varandra på bestämd tid. Kanske krävs det en månad eller två för att hitta tillbaka till gamla kärleksplagg.

  • Gå till skräddaren – inte affären.

Sitter byxorna för löst numera? Hann du aldrig returnera den där kavajen med för långa ärmar? Underskatta inte magin en skräddare kan åstadkomma. Eller varför inte friska upp de gamla syslöjdskunskaperna själv?

  • Utmana dig själv med en kapselgarderob.

Mode ska vara roligt. Men det blir roligare när man utmanar sin stil. Ett nygammalt påfund som är hett i modemagasinen just nu är den så kallade kapselgarderoben. Den går ut på att bara ha ett fåtal plagg i garderoben som man verkligen älskar, och att kombinera plaggen med varandra på olika sätt. I korta drag kan 15 plagg bli oändligt många olika stilar och stylingar bara man låter kreativiteten flöda. En utmaning som ligger helt rätt i tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons