Ledare: Regeringens EU-attityd gör SD till naturlig samarbetspartner

EU-frågorna flyttas från statsrådsberedningen till utrikesdepartementet. Visst har Isabella Löwin fått EU att nappa på en bättre fiskepolitik. Och nog för att Margot Wallström är en före detta kommissionär som rört sig i Bryssels maktkorridorer under många år. Men det är knappast dessa starka kvinnors kompetens som ligger bakom att Stefan Löfvens och de båda språkrörens har kommit överens om att synligt och symboliskt reducera Sveriges förhållande till EU till en utrikes fråga.
Ledare • Publicerad 3 oktober 2014

Detta är allvarligt och det är i grunden ett tjänstefel. Dessutom visar det tydligt att det som framträder av regeringsförklaringen kring EU är grundat i en rödgrön skepsis till det unika samarbetet i Europa. Mellan 30 och 70 procent av alla politiska ärenden i kommuner, landsting och riksdag regleras av beslut som fattas gemensamt av EU:s tre huvudinstitutioner. Fördrag och direktiv reglerar hur svenska lagar kan utformas, och detta sker alldeles oavsett om den tillträdande regeringen vill det eller ej.

Så varför vill den rödgröna regeringen låtsas som att EU inte betyder mer än så? Det är svårt att tolka det som något annat än ett sätt att markera för väljarna och för omvärlden att Sverige tvärt emot vad Löfven har sagt står i begrepp att distansera sig från unionen. Hur och i vilken utsträckning återstår att se, men det finns tydliga indikationer i regeringsförklaringen:

”Regeringen kommer att påbörja ett arbete för att åstadkomma en ändring av EU:s fördrag som slår fast att den fria rörligheten för företag inte kan användas för att kringgå nationella lagar och kollektivavtal.”

Fri rörlighet är ett av EU:s fyra grundfundament. Där en regering börjar med att sätta stopp för företag och verksamheter ligger det nära till hands att sätta stopp för människor. Det ena ger det andra, och den som tror att S i längden kommer att respektera MP:s ställningstagande när det gäller migration- och asylpolitiken kan hänvisa till LO:s ambitioner att sätta stopp för all arbetskraftsinvandring som regeringens grå eminens Karl-Petter Thorvaldsson inte har sagt ja till.

I detta avseende står den rödgröna regeringen närmare Sverigedemokraterna än Allianspartierna. Och det håller inte.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.