Ledare: Nystart för USA
Även den som tyckt att det funnits starkare politiska sakskäl för John McCain har skäl att glädjas en dag som denna, glädjas med en nation som nu valt sin nye ledare. Sällan har det varit så tydligt att USA faktiskt är ett land där allt är möjligt.
Barack Obama har med löften om förändring byggt upp en entusiasm som lockat nya grupper till politiken och till vallokalerna. Av hans förmåga att sprida optimism och slå fast att politik är viktigt finns något angeläget att lära. Det höga valdeltagandet är i sig en framgång, samtidigt som det är svårt att inte förvånas över att världens supermakt USA har så svårt att organisera val. Varför ständigt dessa rapporter om trubbel i vallokalerna?
Efter valnattens jubel och världens gratulationer ska nu Obamas vinnande slagord bli till praktisk politik. Nu ska lockande löften in i budgeten. Nu ska utfästelserna om förändring bli vardagspolitik.
Det finns stor risk för besvikelse. I ett USA som skakas av finanskris finns ingen skattkista med pengar för att bekosta vidlyftiga vallöften. Där finns ett gigantiskt budgetunderskott att hantera. Att Obama redan i sitt tal i morse tog upp behovet av uppoffringar är en signal om vad som kan vänta. Han kommer inte att kunna infria alla löften och kommer att vara tvungen att fresta väljarnas tålamod. Men ekonomi är också psykologi. Den anda av optimism som Obamas seger väcker har också betydelse för hur utvecklingen blir.
I de många gratulationer från omvärlden som nu strömmar in till USA finns också inbakat ett hopp om förändring. Efter de åtta svåra åren med Bush kan man krasst konstatera att det inte krävs särskilt mycket för att en ny amerikansk president ska lyckas bättre med sina relationer till omvärlden. Samtidigt är det en svår situation att inleda sitt presidentskap med två oavslutade krig. Den i utrikespolitik oerfarne Obama kommer att ställas inför svåra prövningar.
I begynnande lågkonjunktur kommer det också att finnas ett starkt tryck på Obama att ”skydda amerikanska jobb.” Frihandeln har ingen glasklar vän i Obama och det är en för övriga världen oroande inställning.
Dock är det inte oron för det som är den dominerande känslan så här direkt efter valet. Det är förhoppningen om ett Amerika som gör en nystart samt en förundran över – för att inte säga beundran för – landet där allt är möjligt.
Ledarredaktionen