Låt trebarnspappan och höginkomsttagaren Östros behålla barnbidraget!

Centern vill slå ett slag för låginkomsttagarna och funderar på ett behovsprövat barnbidrag. Nyligen ville moderaterna putsa på sin jämställdhetsprofil och föreslog att barnbidraget skulle delas mellan mamman och pappan.
Ledare • Publicerad 25 mars 2008

Stackars barnbidrag, får man lust att säga. Det är mycket det ska användas till. Hur länge dröjer det innan någon vill ha en skarpare miljöprofil på barnbidraget? Vem blir först med att hävda att den som åker kollektivt till dagis ska få barnbidrag, bensinköpande barnfamiljer ska väl inte stödjas med bidrag som kan gå till att förstöra miljön?

Olofssons partikamrat Annika Qarlsson gör det till ett problem att familjer som tjänar mer än 240.000 kronor om året får barnbidrag. Det finns nämligen risk att de med dessa svindlande inkomster (20.000 per månad, alltså) sätter in pengarna på ett bankkonto till barnen istället för att köpa blöjor och välling till dem (om det är okej att använda pengarna till bensin eller dyrare bostad framgår inte).

Se där ett besked till undersköterskan som funderar på att bli sjuksköterska. Tänk över ditt val, det kan göra att du tappar ditt barnbidrag och att familjen i själva verket förlorar på ett sådant steg.

Låt barnbidraget förbli vad det är. En del i den generella välfärden. Ett bidrag lika till alla barn. En ovanligt väl fungerande del i den svenska välfärdspolitiken. Jämställdhet, fattigdomsfällor, miljön eller allt vad nu politikerna vill ta tag i, kan åtgärdas med andra medel än att börja plottra med barnbidraget och snubbla i marginaleffekternas förrädiska värld.

För att citera en av de klokare kommentarerna under gårdagen: ”Barnbidraget har varit en hörnsten i familjepolitiken under lång tid. Det är lika självklart att vi inte betalar skola efter inkomst som att barnbidraget inte är behovsprövat.”

(Vem som sade det? Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiskt-politiske talesman. Höginkomsttagare. Pappa till tre barn som får barnbidrag. Och förhoppningsvis låter alliansen honom behålla det, utan att lägga sig i om han använder det till välling, sparande eller något helt annat.)

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.