Låt punkt nio förbli anonym

Ledare Artikeln publicerades
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sensommartalar i Ugglans park i Strängnäs.
Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sensommartalar i Ugglans park i Strängnäs.

Ulf Kristerssons tio förslag till politisk mobilisering i kampen mot den grova kriminaliteten är ett lovvärt exempel på handlingskraft. Men att införa”anonyma vittnen” är inte något som kan jagas fram på ett halvår.

Det mesta på den tiopunktslista som Ulf Kristerssons sommartal i Strängnäs under söndagen kretsade kring, var sådant som partiet redan föreslagit. De gör inte de enskilda förslagen sämre. Men det finns ett som inte passar in om det är brådska i trängt läge som gäller, nämligen punkt nummer nio på listan om att på prov införa anonyma vittnen.

I början av året skrev Boråsadvokaten Björn Hurtig tillsammans med åtta andra jurister följande i en debattartikel i Aftonbladet:

”Förhåller sig vittnen anonyma blir det en omöjlig uppgift för försvarsadvokaten att kritiskt granska bevisningen och utmana åtalet. Det får inte glömmas bort att staten, med närmast oändliga resurser i förhållande till den tilltalade, alltid bär bevisbördan och att frånta den tilltalade dennes rättigheter för att styrka brott är inte motiverat.”

Båda förespråkare och motståndare av anonyma vittnen har viktiga poänger. Uppgiften är några år gammal, men skrämmer likafullt. 2016 gjordes drygt 3600 anmälningar av övergrepp i rättssak. Det förvånar inte att många inte längre vågar vittna.

Detta går inte att blunda för. Men rättssäkerhet och rättstrygghet ska gå hand i hand, sida vid sida.

Europadomstolen har i utslag slagit fast att anonyma vittnen kan tillåtas under vissa omständigheter: Mål får inte endast avgöras på anonyma vittnesmål, det ska finnas en aktuell hotbild mot vittnet och den som anklagas ska ha möjlighet att ställa frågor till det anonyma vittnet. Detta är viktiga reservationer

Moderaterna har länge varit tveksamma till anonyma vittnen av just dessa skäl. Att nu i all hast införa ett system med anonyma vittnen kan säkert framstå som lockande. Men även om det finns statliga utredningar i saken sedan tidigare, måste det ändå till ett synnerligen grannlaga utredningsarbete innan det kan finnas en ändrad lagstiftning att ta ställning till.

Kristersson har rätt om brådskan att gå till politisk handling, inte minst i en situation där regeringen varken kan påstås ha drabbats av någon djupare insikt om allvaret eller för den delen visar tecken på vilja till aktivism. Men att införa en helt ny rättstradition är inte gjort på de sex till tolv månader som Kristersson själv har satt upp som den tidsram inom vilken förslagen ska kunna genomföras och ge effekt.

Moderatledarens utsträckta hand till statsminister Stefan Löfven är dock välkommen. Givetvis ska de två statsbärande partierna samarbeta mot gängvåldet tillsammans.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.