unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt momsen bli lika för alla

Sedan införandet av en enhetlig moms 1991 tog det ett år innan avsteg började göras. Sedan dess har undantagen blivit fler och fler.
Om dansande människor tittar på scenen är det 6 procent moms, om de tittar på varandra är det 25 procent.
Om dansande människor tittar på scenen är det 6 procent moms, om de tittar på varandra är det 25 procent.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

När Sverige 1991 gjorde en stor skattereform infördes enhetlig moms på 25 procent. Avsteg skulle göras med god motivering av extraordinära skäl. Det har dock visat sig enkelt för politiker att utan motivering ge rabatter till vissa branscher och sällan med någon form av uppföljning på resultatet.

Det finns nu tre olika nivåer som momsen kan ligga på beroende på vad som säljs: 6, 12 och 25 procent. Det finns många problem med detta system och det skulle vara fördelaktigt om de åter gjordes lika för alla enligt en ny rapport skriven av Max Sjöberg för tankesmedjan Timbro.

Sjöberg beskriver i rapporten en rad exempel om hur detaljer kan avgöra om en verksamhet har full eller nedsatt moms. Sådant som om dansande konsertbesökare riktar blicken mot scenen eller varandra, om en resa med farkost eller till häst är underhållande eller inte och om kryddväxter i kruka anses skördade eller inte gör stor skillnad.

Den nuvarande regering har motiverat sin skattepolitik med att skatter ska ”vara generella och ­tydliga, utan komplicerade gränsdragningar”, liknande målsättning hade också Alliansregeringen. Trots detta har undantagen i momsen blivit fler och gränsdragningsproblematiken verkar trots otaliga domstolsprövningar inte upphöra.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Att ge skattelättnader är ett dolt sätt att ge subventioner till vissa branscher utan att behöva kalla en spade för en spade och ett bidrag för ett bidrag. Då skattepengar syvende och sist tillhör skattebetalarna är sänkningar av mervärdesskatten högst önskvärt. Men krångliga undantag snarare en generella regler kostar mer att upprätthålla än vad de ger mer pengar i plånboken.

Sänkt moms är ett trubbigt verktyg för att gynna utsatta grupper eller branscher. Generellt gör det konsumtionen billigare för personer som redan har en viss livsstil. Undantagen har ingen mätbar effekt på att faktiskt förändra beteende på det sätt som sänkningarna motiveras med.

Om undantagen från momsen tas bort skulle det inbringa 64 miljarder kronor till statskassan i ökade skatteintäkter. Det är pengar som till exempel kan användas till att sänka den generella momsen eller avskaffa den statliga inkomstskatten.

När januaripartierna nu ska se över skattesystemet enligt sin överenskommelse borde även momsen utredas. Gömda subventioner utan effekt bör tas bort. Det är hög tid att rensa i den snårskog som är svensk skattepolitik.

Läs mer

Amara Por Dios målar en muralmålning på Hangaren vid Krafthuset i Bollebygd.

Bollebygd

Muralmålning växer fram vid Krafthuset

Amara Por Dios målar en vägg vid ungdomsgården Krafthuset med ett motiv som ungdomarna röstat fram.

Lars Kullander, silversmed, har restaurerat en nattvardskalk från tidigt 1700-tal som hör hemma i Ulricehamns kyrka.

Borås

Nattvardskalk får nytt liv i silversmedens händer

Silversmeden Lars Kullander i Borås har restaurerat Ulricehamns kyrkas nattvardskalk från 1700-talet, som invigs på söndag.

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos

Kunskapskällans lärlingsprogram, industriprogram och restaurang och livsmedelsprogram är så små klasser att de fick springa ut tillsammans.

Herrljunga

Här springer studenterna ut i Herrljunga

Det blev en annorlunda studentdag i Herrljunga, men studenterna på Kunskapskällan fick i alla fall sin avslutning med traditionellt utspring.

Aisha Awaty, Karrar Awaty, kursledaren Ulla Bergius Utbult och Rawan Awaty  träffas varje vecka på kursen Ny i Sverige. Sonen i familjen Hamid Awaty är med ibland.

Bollebygd

Kursen gör dem redo för det svenska samhället

Två gånger i veckan träffas nyanlända hos ABF i Bollebygd för att lära sig hur det svenska samhället fungerar.

Ardalan Shekarabi sände sitt förstamajtal digitalt på Socialdemokraterna Sjuhärads sida.

Borås

Fokus på det starka samhället i Shekarabis tal

Socialdemokraterna i Sjuhärad firade första maj med digitala tal av bland andra Ardalan Shekarabi, som jämförde dagens kris med kampen för hundra år sedan.