GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Låt inte V öka underskottet

Vänsterpartiets vilja att öka det kommunala underskottet är lika väntad som oansvarig.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 november 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Stefan Lindborg (V) önskar större minusresultat.
Stefan Lindborg (V) önskar större minusresultat.Foto: Johan Valkonen

Stefan Lindborg (V) har rätt om en sak: Det är viktigt att värna välfärden i en svår ekonomisk tid.

Han framför synpunkten som ett argument för att Borås stad enligt Vänsterpartiet borde visa större minusresultat nästa år. I partiets önskebudget, som presenterades på onsdagen, föreslås att Borås stad går back med 10,5 miljoner mer än vad styret vill. Det skulle innebära ett minusresultat på totalt 65,5 miljoner kronor.

Med ökande kostnader för bland annat pensioner och el, i kombination med det allmänt kärva ekonomiska läget, förvånar det inte att kommunen planerar för ett visst underskott. Och det är glädjande att Mittsamverkan inte ser höjda skatter som ett alternativ. I stället prioriteras kärnverksamheten som välfärden.

Det är utmärkt. Men att som Vänsterpartiet föreslå högre utgifter är att tänka kortsiktigt. De tuffa tider som väntar lär pågå längre än fram till nästa års budgetförhandling, och även om ett tillskott här och nu skulle kunna göra nytta inom exempelvis socialtjänsten, riskerar det att slå tillbaka senare när det kanske blir tal om besparingar i stället för satsningar.

”Det är glädjande att Mittsamverkan inte ser höjda skatter som ett alternativ.”

Vänsterpartiets grundinställning att öka offentliga utgifter är lika väntad som oansvarig. En skillnad från tidigare är dock att styret har ett tydligare samarbete med V, och därmed kan tvingas till vissa eftergifter.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) och Vänsterpartiets gruppledare Stefan Lindborg verkar övertygade om att de inför kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka kommer att hitta en lösning så att både Mittsamverkan och V kan acceptera budgeten.

För boråsarnas skull bör inte V:s inflytande bli orimligt högt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.