GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Stjernkvist: Låt inte försvaret av öppenhet förvandlas till motsatsen

Det är allvarligt att Sverigedemokraterna har fått den nya regeringen att fundera på om vi i Sverige ska göra skillnad på folk och folk.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 16 november 2022
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Julia Kronlid (SD), andra vice talman, under riksmötets öppnande i september.
Julia Kronlid (SD), andra vice talman, under riksmötets öppnande i september.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige blir mer otryggt och mindre rättvist om barnbidragen sänks för barn som lever och bor och framför allt kommer att bo hela sina liv i Sverige. Och jag tycker det är djupt bekymmersamt att enskilda sverigedemokrater med sina uttalanden göder hatet och hoten i vårt land.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Jag delar emellertid inte upprördheten över valet av Julia Kronlid (SD) som riksdagens andre vice talman. Just därför att vi ska akta oss noga för att göra skillnad på folk och folk.

Det har gått en tid sedan hon valdes. Svallvågorna har kanske lagt sig, men protesterna från framför allt miljöpartister och vänsterpartister skaver fortfarande i mitt bakhuvud. Utan tvekan, Julia Kronlid är sverigedemokrat, och det spelar självklart ingen roll om åsikterna framförs av verbalt brutala män eller av en vänlig och vältalig kvinna. Jag känner henne lite grann. Vi satt under några år i samma utskott, tillsatt av Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Vi är båda troende, men tycker olika även i många kyrkliga frågor.

Det är lätt att vara demokrat när de flesta tycker som jag själv. När det finns stöd för mina idéer och förslag. Prövningen kommer när människor röstar fram åsikter som jag inte gillar. Var femte svensk röstade på ett parti som jag ogillar rejält. De fick ett stöd som med råge motiverar poster i olika församlingar.

Det betyder förstås inte att personen som föreslås är ointressant. Partierna har ett ansvar att nominera personer som på ett trovärdigt sätt kan leva upp till uppdragets krav. Därför är det inte lämpligt att utse en skattesmitare till ordförande i riksdagens skatteutskott, även om vederbörande föreslås av det störta partiet, för att ta ett i högsta grad hypotetiskt och övertydligt exempel. Den personliga lämpligheten spelar roll.

”Prövningen kommer när människor röstar fram åsikter som jag inte gillar.”
Lars Stjernkvist

Julia Kronlid har kritiserats för uttalanden i abortfrågan och för att hon uttryckt tvivel om att vi människor härstammar från aporna. Det är med de flestas mått mätt tokiga åsikter men det måste vara möjligt i ett demokratiskt samhälle att rösta på personer och partier med tokiga åsikter. Därför kan inte sverigedemokrater per definition vara diskvalificerade för olika uppdrag.

Jag begriper att kritikerna i grunden känner oro för att SD:s politik och inflytande utgör ett hot mot grundläggande demokratiska värden. Jag förstår oron. Därför gäller det verkligen att vara på sin vakt. De demokratiska värdena kan aldrig tas för givna. De måste hela tiden försvaras.

Därför är det viktigt att försvara öppenheten, reagera starkt mot alla förslag som hotar toleransen och andra viktiga demokratiska värden och att nogsamt se till att försvaret av öppenheten inte i själva verket förvandlas till motsatsen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.