GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte dömda smita från böter

Personer som döms till böter ska betala, inte få sina skulder avskrivna efter fem år.
Ledare • Publicerad 12 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Hastighetskontroller kan leda till böter.
Hastighetskontroller kan leda till böter.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Just nu finns drygt 120 000 ärenden fördelat på 75 000 personer för indrivning hos Kronofogden. Det handlar om dagsböter som tingsrätten har utfärdat, men även strafförelägganden från åklagare och ordningsböter från polisen. Totalt är personerna skyldiga 420 miljoner kronor, vilket Ekot rapporterade nyligen (SR 8/11). Men en stor del av pengarna riskerar att förbli obetalda när ärenden preskriberas efter dem år. Den som inte kan eller av andra anledningar undviker att göra rätt för sig blir alltså av med sin skuld efter några få år.

Det är fel, och det av två anledningar; dels ger det dömda incitament att undvika att betala, dels riskerar det att leda till att medborgarna tappar förtroendet för rättsväsendet.

Det förstnämnda har betydelse främst på kort sikt i form av uteblivna intäkter för staten, men även genom att den dömde knappast blir avskräckt från fortsatt kriminalitet. Det sistnämnda är allvarligt på längre sikt, detta eftersom människor i en välfungerande demokrati måste känna tillit till såväl polis som domstolar.

”Det är fel, och det av två anledningar; dels ger det dömda incitament att undvika att betala, dels riskerar det att leda till att medborgarna tappar förtroendet för rättsväsendet.”
Kajsa Kettil

Lösningen borde vara enkel: Genom att skjuta fram tiden då obetalda böter stryks skulle fler sannolikt göra rätt för sig och undvika att inbetalningarna samlas på hög. För det handlar ofta om mindre summor. Den som har ”rekordet” har 18 obetalda böter på totalt 50 000 kronor.

Om kriminalitet inte ska växa måste även mindre brottslighet och förseelser tas på allvar.

Kajsa KettilSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.