GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Låt inte diktaturen vinna fler game

Fler samhällsaktörer borde göra som tennisvärlden och sätta hårt mot hårt mot Kina.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 november 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Peng Shuai är Kinas främsta tennisspelare och har varit försvunnen sedan hon i början av månaden anklagade en tidigare politiker i det kommunistiska partiet för sexuella övergrepp.
Peng Shuai är Kinas främsta tennisspelare och har varit försvunnen sedan hon i början av månaden anklagade en tidigare politiker i det kommunistiska partiet för sexuella övergrepp.
Foto: Andy Wong

De senaste åren har det blivit tydligare för omvärlden vilken sorts stat Kina är. Flera händelser har visat den kinesiska statens rätta ansikte: Fängslandet av den svenska förläggaren Gui Minhai, de märkliga omständigheterna kring spridningen av coronaviruset, situationen i Xinjiang dit uigurer skickas på omskolningsläger och den allt mer spända relationen mellan Kina och Taiwan, för att bara nämna några exempel. Till detta kan tennisstjärnan Peng Shuais försvinnande nu läggas till.

Peng Shuai är en av Kinas främsta tennisspelare och har vunnit bland annat Wimbledon 2013 och Franska öppna 2014. För några veckor sedan pekade hon ut en tidigare högt uppsatt kinesisk politiker för sexuella övergrepp. Detta på den kinesiska motsvarigheten till Twitter där inlägget försvann, likaså alla skärmdumpar av inlägget.

Så småningom försvann tennisstjärnan själv, vilket oroat andra världsberömda tennisspelare som exempelvis Novak Djokovic och Serena Williams. Men under torsdagen spred statliga kinesiska medier ett e-postmeddelande där Peng Shuai påstås säga att anklagelserna inte stämmer och att hon inte befinner sig i fara. Det är ett meddelande som borde mana till oro då sannolikheten för att hon själv skrivit meddelandet är liten. Något som både tennis- och människorättsorganisationer också framhåller.

”Men om det däremot kostar att censurera och förtrycka sin befolkning är det förhoppningsvis inte lika lockande att göra det.”
Anela Murguz

För precis som utrikesdebattören Arvid Åhlund skriver på Twitter (19/11) kan man leka med tanken att exempelvis Linn Svahn eller Charlotte Kalla skulle anklaga ett före detta statsråd i Sverige för sexuella övergrepp, och att de därefter skulle försvinna för att två veckor senare dyka upp och intyga att de mår bra och drar tillbaka anklagelserna.

Det är förstås helt bisarrt. Men det är så Kina funkar. Ändå har det länge funnits en oförmåga att agera mer kraftfullt mot diktaturen. Det faktum att nästa års vinter-OS arrangeras i Peking är det senaste beviset på detta.

Därför är det befriande att WTA, Women’s Tennis Association, vägrar vika sig i frågan. I ett uttalande kräver de konkreta bevis på att Peng Shuai är i säkerhet och att hennes anklagelser om sexuella övergrepp utreds. Dessutom har organisationens företrädare berättat att man från deras sida är villiga att dra in turneringar och dylikt i Kina. Till CNN säger WTA:s chef Steve Simon att försvinnandet är större än affärer och att kvinnors röster måste respekteras – inte censureras. Han är således beredd att förlora flera miljoner dollar på att dra ur sin organisation från Kina.

Krasst nog är det också kanske det enda som hjälper. Vi har testat att handla med Kina. Det har inte utvecklat landet i en mer demokratisk riktning. Vi har testat att hålla vackra tal om demokrati och mänskliga rättigheter, vilket inte biter det heller. Men om det däremot kostar att censurera och förtrycka sin befolkning är det förhoppningsvis inte lika lockande att göra det.

Alldeles oavsett kan man konstatera att politiker, företag och andra organisationer inom sportvärlden har ett och annat att lära sig när det gäller den principfasthet som tennisvärlden nu uppvisar mot diktaturen i Kina.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.