Annons

Låt de yngre inspirera till hälsosamma solvanor

Sommaren är här, och i veckan lockar Sjuhäradsvädret med sol och 30 grader. Men hudcancerfallen ökar, och det är viktigt att påminna om de risker som finns med att gassa i solen.
Ledare • Publicerad 14 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Svenskars solvanor sticker ut. Så även ökningen av antalet hudcancerfall.
Svenskars solvanor sticker ut. Så även ökningen av antalet hudcancerfall.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige har nästan lika många inrapporterade hudcancerfall per capita som Australien och Nya Zeeland. Detta föregås av en ökning av cancerfall på 60 procent de senaste tio åren. Det som ligger bakom den stora ökningen är knappast att Sverige är lika soligt som Australien och Nya Zeeland. Det är våra solvanor. Det svenska klimatet är som bekant mörkt, grått och kyligt stora delar av året. Så när sommaren kommer, solen tittar fram och temperaturen stiger vill vi inget annat än ut och njuta.

Men det är inte bara vårt kalla klimat som ligger bakom de osunda solvanorna. Det finns också ett skönhetsideal om den perfekta solkyssta hudtonen. Det ses inte sällan som något attraktivt, hälsosamt och vackert medan den vinterbleka huden ratas. Det leder inte bara till att fler gassar allt längre i solen, utan också till att fler besöker solarier.

Annons

Skönhetsideal är däremot föränderliga och i ett inslag i Studio Ett tidigare i somras ( SR 29/6) kunde man skönja en skillnad i förhållningssätten mellan generationerna. Medan äldre personer har en lite lättare attityd till solen, och har solat massor under 70- och 80-talen när idealen om att vara solbrun började växa fram, är yngre personer betydligt mer försiktiga i solen. Bland annat lyfter flera personer i 20-årsåldern i inslaget – alla kvinnor – fram att de ofta använder solskyddskräm.

”Men om inte annat bidrar de nya hudvårdstrenderna till att man är mer försiktig med solens strålar. Det är bättre än inget.”
Anela Murguz

Inte helt oväntat med tanke på hur stort solskyddsfaktor för ansiktet blivit inom hudvård. Eftersom UV-strålningar även gör att huden åldras snabbare har solskyddsfaktorn dominerat ut de gamla anti age-produkterna. Bakom detta döljer sig således ännu ett skönhetsideal – en fin, slät hy som inte åldras.

Därmed har fler unga blivit varse solens konsekvenser för hyn, som även speglar förhållningssättet till solen. På så sätt skiljer sig detta nya tankesätt radikalt från när jag för bara några år sedan fick rådet av sjukvården (!) att sola ansiktet i solarium när jag sökte vård för min tonårsacne. Detta eftersom det skulle minska synligheten av de ärr som jag länge drogs med.

Men här finns vissa skillnader mellan kön. Hudvård är, trots de senaste årens stora genomslagskraft, fortfarande något som förknippas med kvinnlighet. Det innebär att kvinnor generellt sett är betydligt bättre på att smörja in sig även med solskyddsprodukter än män.

Däremot finns det många missuppfattningar om solskyddsprodukter. Förutom att flera solskyddsprodukter är miljöfarliga skyddar de inte mot hudcancer. Den som vill undvika riskerna med det gör därför mer rätt i att skydda sig med kläder, och framförallt helt undvika solen de mest kritiska timmarna mellan klockan elva och tre på dagen. Men om inte annat bidrar de nya hudvårdstrenderna till att man är mer försiktig med solens strålar. Det är bättre än inget.

Många underskattar riskerna med att exponera sig för mycket i solen och tänker att man har så pass bra pigment att man inte kommer att drabbas. Därtill florerar många myter som underminerar farorna. Med tanke på de senaste årens dramatiska ökningar vore det inte fel med en mer landsomfattande kampanj som påminner om riskerna.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons