Annons

Lars Stjernkvist: Lars Stjernkvist: EU:s klimatpaket är en bra början

Bland mina absoluta TV-reklamfavoriter hör den om läraren som frågar sina elever vad de vet om klimathotet och får svaret ”jag vet, det är min granne. Han har en SUV.”.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 20 juli 2021
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
EU:s klimatpaket som presenterades i förra veckan lyckas förena klimatomställning med utveckling.
EU:s klimatpaket som presenterades i förra veckan lyckas förena klimatomställning med utveckling.Foto: Valeria Mongelli

Syftet med filmen är förstås ett helt annat, men den säger nog också en hel del om hur skam och skuld påverkar oss människor. Idag är nästan alla ense om att vi människor har bidragit till höjda temperaturer, skyfall och översvämningar och andra väderutbrott och att det krävs en kraftig minskning av koldioxidutsläppen.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping (S).

Alltså känner de flesta av oss att vi har ett ansvar för att vända utvecklingen. Och vi känner skuld. Många av oss är pinsamt medvetna om att vi rör oss och äter och i största allmänhet lever på ett sätt som bidrar till utsläpp av växthusgaser och att det därför inte är en slump att av de tjugo senaste åren har 18 varit de varmaste i modern mänsklig historia.

Annons

Det som händer i Tyskland och i Belgien är inte enbart följden av vädermakternas nyckfullhet.

Skam och skuld ska inte underskattas som drivkrafter för förändring. Få av oss förmår vara likgiltiga inför barns uppfordrande blickar och kommentarer. Därför skrattar jag lite förläget åt TV-reklamen. Samtidigt krävs det något mer för att åstadkomma reell förändring. Det hjälper liksom inte att erkänna och bryta ihop. Dessutom leder inte sällan känslan av skam till slutsatsen att det finns andra som borde känna ännu större skam och som definitivt har bättre möjligheter att betala för den omställning som krävs.

Miljö- och klimatpolitiken måste som all annan politik präglas av förhoppningar, av optimism. Och det är just optimism som jag tycker präglar det klimatpaket som EU-kommissionen presenterade i förra veckan.

”Det finns fog för optimismen. Med tydliga mål och ekonomiska incitament kan det utvecklas en väldig kraft.”
Lars Stjernkvist

Visst finns här förslag om att förbjuda försäljning av fossila bilar från 2035 och en hel del andra bannor. Men här finns också offensiva insatser för att utveckla alternativen och tullar och andra åtgärder som förhindrar att jobben flyttar till världsdelar med sämre miljöambitioner.

Det finns fog för optimismen. Med tydliga mål och ekonomiska incitament kan det utvecklas en väldig kraft. Se bara på utvecklingen av vindkraften och annan förnybar elproduktion.

Det har av lätt insedda skäl redan höjts kritiska röster. En del menar att EU-paketet är för litet och kommer för sent. Några förnekar helt problemen och andra, mer röststarka, menar att problemen finns men att kommissionens lösningar hotar jobb och välfärd.

Jag tvivlar på att talet om jordens undergång kommer att övertyga skeptikerna. Det gäller att ta den sakliga kritiken på allvar. Visa att det går att förena klimatomställningen med en god utveckling i övrigt. Helt enkelt därför att jag är övertygad om att det är möjligt att göra just det, förena klimatomställning med en god utveckling i övrigt. EU:s klimatpaket lägger en god grund för ett sådant arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons