unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lars Stjernkvist: Därför saknar jag Reinfeldt

Min saknad efter regeringen Reinfeldts skattesänkningar är milt uttryckt minimal.
Fredrik Reinfeldt under ett besök i Ulricehamn.
Fredrik Reinfeldt under ett besök i Ulricehamn.
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Av lätt insedda skäl var jag inte heller förtjust i hans närmast maniska aversion mot mitt eget parti. Lägg därtill att jag tycker att hans plötsliga sorti efter valförlusten 2014 präglades av allt annat än ansvar för det egna partiet och ni förstår att jag inte tillhör Fredrik Reinfeldts supporterskara.

Därför trodde jag inte att jag någonsin skulle skriva detta; jag saknar Fredrik Reinfeldt.

Vid åtskilliga tillfällen hörde jag honom lägga ut texten som statsminister. Långa och snirkliga tal, och ibland var bisatserna så många att åtminstone jag hade svårt att komma ihåg vad det egentligen handlade om. Minns särskilt några tal i Almedalen. 2008 och 2011 filosoferade han om att vi blir allt äldre och vad det betyder för ekonomin, miljön och jordens och mänsklighetens överlevnad.

quote
Den som är rädd och rasande tänker inte alltid rationellt. Visst måste makthavare ta hänsyn till känslorna i samhället, men vi har rätt att förvänta oss mer av människor med makt och ansvar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Jag höll inte med om allt, men jag uppskattade redan då hans förmåga att snarare resonera än agitera. Jag tror faktiskt inte att jag har hört någon tala så länge utan att bli avbruten av en applåd. Utan att ens försöka få till en publikfriande poäng. Han resonerade med sin publik. Försökte förklara hur han uppfattar att saker och ting hänger ihop. Det gillade jag då, och det gillar jag idag.

Vi lever i en tid när väldigt många politiker är rasande. Donald Trump skäller på journalister och kallar sina motståndare för galna. Jimmie Åkesson beskriver den svenska Coronastrategin som en massaker. Kraftuttrycken bottnar förstås i en folklig oro och ilska. Den hårda retoriken skulle omedelbart slå tillbaka om den inte speglade en utbredd rädsla och ett utbrett raseri.

Starka känslor har alltid varit en del av politiken. Känslor övertygar mer än fakta, så är det. Samtidigt måste varje makthavare fundera på rädslans och raseriets följder. För det är fullt förståeliga men samtidigt farliga drivkrafter.

Den som är rädd och rasande tänker inte alltid rationellt. Visst måste makthavare ta hänsyn till känslorna i samhället, men vi har rätt att förvänta oss mer av människor med makt och ansvar. Vi borde förvänta oss eftertänksamhet. Att ord och handling hänger ihop. Vi förväntar oss att USA-s president försöker representera hela landet, och därför inte dömer ut alla motståndare som galna. Och om en politiker på fullt allvar menar att någon annan gör sig skyldig till en massaker, ja, då nöjer han sig inte med en försynt KU-anmälan, utan då förväntar vi oss helt andra åtgärder.

Missförstå mig inte. Jag vill inte ha profillösa politiker. Fredrik Reinfeldt väckte känslor. Han drevs utan tvekan av starka känslor. Som sagt, aversionen mot socialdemokrater var en stark drivkraft.

Samtidigt erkände han tillvarons nyanser, att alla ståndpunkter har fram- och baksidor. Han var mer resonerande än rasande.

Därför saknar jag honom.

Läs mer

JUST NU: Mycket bakterier i vattenprover – Borås energi och miljö uppmanar till att koka vattnet

Borås

JUST NU: Mycket bakterier i vattenprover – Borås energi och miljö uppmanar till att koka vattnet

Okokt vatten ska inte drickas eller användas i matlagning.

Det kommer inom kort inte längre vara möjligt att få upp porrbilder i Herrljunga kommuns datanätverk. Genrebild.

Herrljunga

Nytt porrfilter införs: ”Skulle gjorts tidigare”

IT-chefen: ”Nu har vi möjlighet att göra detta”

Det ska hållas krismöte i Herrljunga kommunhus om underskottet hos socialnämnden.

Herrljunga

Krismöte i Herrljunga om socialkostnader

Politiker: ”Vi kan inte välja att inte göra någonting”

TV: "De bästa lärarna ska vara på skolor i utsatta områden”

Halvtid till valet

TV: "De bästa lärarna ska vara på skolor i utsatta områden”

Det hettade till i debatten när skolvalet diskuterades: ”En misslyckad strategi”

Mycket rök men lite eld i ny klimatthriller

Kultur

Mycket rök men lite eld i ny klimatthriller

Pernilla Ericson lyckas inte övertyga recensenten Per-Axel Svensson.

Stefan Eklund: Vart tog KD:s kärleksbudskap vägen?

Ledarkrönika

Stefan Eklund: Vart tog KD:s kärleksbudskap vägen?

Sverigedemokrater gillar Kristdemokrater och tvärtom.