Annons

Lars Ohly som EU-minister?

Välkommen Sören Wibe! Välkomna Arne Kjörnsberg och Bo Bernhardsson! Och välkomna berörda avdelningar av Byggnads!
Ledare • Publicerad 7 maj 2008
Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Nej, så skriver inte vänsterpartisterna Lars Ohly, Jonas Sjöstedt och Josefin Brink på Dagens Nyheters debattsida. Men det går att tolka vad de skriver på det sättet. Ty de vill att varje beslut i riksdagen om Lissabonfördraget ska villkoras med att kollektivavtalen måste garanteras. Vänsterpartiet kan inte tänka sig samarbete med socialdemokraterna om de röstar för Lissabonfördraget utan att kräva ett undantag för kollektivavtalsmodellen.

Det undantaget, eller nej till hela fördraget, har bland andra de i början nämnda krävt och även arbetarkommunen i Borås och distriktet i Skåne. Partiledningen har inte lyssnat på dem. Tvärtom.

Annons

Sahlin närmast välkomnade Wibes avhopp från socialdemokraterna, när han använde just Dagens Nyheters debattsida för att säga farväl till det parti han varit medlem i under 25 år. Och som av en händelse passade europaparlamentarikern Jan Andersson på att lägga ut texten om fördelarna med Lissabonfördraget när han förstamajtalade i ett regnigt Borås.

Nu är det väl ingen som förväntar sig en massflykt av EU-kritiska s-sympatisörer till vänsterpartiet. Partilojaliteten sitter nog djupare än så i många av kritikerna. Men hade s-ledningen tänkt sig att den interna EU-debatten skulle blåsa över efter att Wibe lämnat har man dragit förhastade slutsatser.

Ohly & Co har hittat en fråga som är känslig för socialdemokratin. Som utomstående betraktare kan man nöja sig med att konstatera att Sahlin nog får lägga tid på internt arbete samtidigt som det är uppenbart att sådär väldigt samspelt verkar det inte vara i den röd-gröna-terrängen på andra sidan blockgränsen.

De är de som på något sätt, i någon konstellation - väldigt oklar hur - vill regera Sverige efter september 2010. Och nog blir man lite nyfiken på vem detta regeringsalternativ tänker lansera som EU-minister.

Lars Ohly?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons