1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Längtan efter rätt besökare

Gärna turistinkomster men ingen service. I alla fall inte om du har hemtjänst. Välkommen till Västkusten i sommar.
Nu ”längtar” Västkustens små kommuner efter turistinkomster. Den som har hemtjänst och sommarboende förväntas dock hålla sig borta.
Foto: Rolf Nilsson

”Vi vill inte ha potentiella smittbärare från storstäderna … De bor bra i sina bostäder i Stockholm och ändå måste de åka hit och belasta. Det är inte rimligt. Det är ingen mänsklig rättighet att vara i sin fritidsstuga”.

Så formulerade sig kommunstyrelsens ordförande på Orust,Catharina Bråkenhielm (S), i DN i mitten av mars i år. Det hon reagerade mot var möjligheten för den enskilde att ta med sig rätten till hemtjänst och annan hjälp från en kommun till en annan. I hennes ord fanns en kärna av relevans som inte kan avfärdas med att uttalandet dröp av populism. Ett antal västkustkommunen sade sig inte klara av sina åtaganden och ville inte ge vård, omsorg och hemtjänst till andra än bofasta skattebetalare. I detta fick sedan Bråkenhielm stöd från ingen mindre än partikamraten, socialminister Lena Hallengren, som vädjade om att ”´har man hemtjänst bör man avstå från att resa till andra kommuner”.

I sak var sommarkommunernas vägran ett brott mot socialtjänstlagen. Men i dag finns det en majoritet i Sveriges riksdag som vill tillfälligt ändra socialtjänstlagen så att dessa kommuner ska kunna säga nej utan att hamna i klammeri med lagen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men nu låter det annorlunda. ”Smittbärarna från storstäderna” – och de är som bekant långt fler än bara dem med hemtjänstbehov – lyser med sin frånvaro. Gotland men också Orusts grannö Tjörn marknadsför sig nu mot turister och sommarboende med budskapet att de ”längtar” efter besök. Att det i dessa kampanjer inte återfinns ord som ”smittbärare”, ”åka hit och belasta” eller liknande förvånar inte. Utan turistinkomster blir det på många håll svårt för att inte säga omöjligt att hålla liv i service och samhällsnytta.

Hittills har närmare 31 000 jobb försvunnit ur besöksnäringen på grund av coronakrisen. Med nuvarande reserekommendationer kan det handla om över 80 miljarder kronor mindre än vanligt. Det stundar en svår sommar för många, inte minst för de annars så populära västkustkommunerna men också för Sverige som helhet.

Läs mer

Skolstarten

Rektorns besked: Så blir hösten på högskolan

”Distans när det går, campus när det behövs”.

Borås

Enhetschefen: ”Det handlar om ett samspel”

”Sköter sig de boende och det fungerar så renoverar vi”

Bollebygd

Sommarlovet går som en dans

Sista veckan på sommarlovet har barnen samlats hos Bollebygds IF för att dansa.

Borås

JUST NU: Lastbil fastnade på järnvägen

En lastbil körde in i en stolpe på järnvägsövergången vid ridhuset i Borås.

Sport

TV: Se Elfsborgs alla mål här – står för makalös assist

Elfsborg bjuder på show mot Falkenberg.

Ledare

Ledare: Postgångens många problem

Om landsbygdens företag och människor ska klara sig igenom den svåra teknikomställningen som pågår är posten en nyckelfråga.