Läge för konspirationer
Bakom mytspridningen står bland annat den internationella Sanningsrörelsen som är tvärsäker på att al-Qaida inte är skyldigt, en åsikt som för övrigt stöds av 15 procent under 30 år.
En konspirationsteori känns igen på att alla argument perfekt kuggar i varandra. Medan verkligheten är kaotisk, oöversiktlig och irrationell kan konspirationsteoretikern förklara orsakerna till ett händelseförlopp ned i minsta detalj. De som framför teorierna är ofta också närmast maniskt övertygade och kan på så sätt vinna anhängare.
Undersökningen från Novus Opinion visar ett betydande generationsglapp. Andelen som tror att den amerikanska regeringen hade ett finger med i spelet är betydligt högre bland personer under 30 år. Vad beror det på? Kan internet ha ett finger med i spelet? Nätet bjuder närmast oändliga möjligheter för den som snabbt vill ha information.
Men det är ju inte så att avsändarna graderas. Anonyma bloggare trängs om utrymmet med Sveriges Radio, dagstidningar och nyhetsbyråer. Konspirationsteoretikernas synpunkter kan få lika stor tyngd på nätet som den erfarne journalistens.
Denna relativism kan vara skadlig för en person som inte har några grundläggande samhällskunskaper att utgå ifrån. Därför är det också viktigt att vi har en kunskapsskola som kan fungera som en motvikt till irrlärorna. Idag fyller inte skolan den uppgiften. Senare års internationella jämförelser visar på ett allt sämre kunskapsläge.
Konspirationsteorier växer i en mylla av okunskap och förakt för politiker och myndigheter. Därför är det inte bara skolans, utan hela samhällets angelägenhet, att via upplysning bekämpa dem.
Ledarredaktionen