Kurz val inte det lättaste

Ledare Artikeln publicerades
Den unge politikern möter sina anhängare under partiets valvaka som tog plats på söndagskvällen.
Foto: /TT
Den unge politikern möter sina anhängare under partiets valvaka som tog plats på söndagskvällen.

Ingenting tycks stå i vägen för den 33-årige Sebastian Kurz som ännu en gång gjort storslam i det österrikiska nyvalet som hölls i söndags.

Det var med anledning Ibizaskandalen som samarbetet mellan Kurz ÖVP och det högerpopulistiska FPÖ sprack och nyval utlyses. FPÖ-ledarens festande på Ibiza, där han erbjöd en påstådd kvinnlig släkting till en rysk oligark inflytande för egen politisk vinning, har uppenbarligen straffat sig. FPÖ tappar tio procentenheter och landar på 16 procent.

De gröna som åkte ut ur nationalrådet för två år sedan tar ett stort kliv framåt och kommer in igen med sina 14 procent medan Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Den stora vinnaren är förvånansvärt nog Kurz som skandalen till trots klättrar sex procentenheter som därmed kammar hem 37 procent av rösterna och ser ut att bli förbundskansler igen.

Men trots att han är den självklara vinnaren är 37 procent fortfarande en bit från majoritet. Den stora utmaningen för Kurz hädanefter blir att hitta ett regeringsalternativ som håller i såväl tid och moral. Kurz måste mer eller mindre välja mellan de gröna eller FPÖ. Sett ur hans perspektiv är ingen av alternativen särskilt önskvärda. Sebastian Kurz har sitt svåraste val framför sig.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.