GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kurz val inte det lättaste

Ingenting tycks stå i vägen för den 33-årige Sebastian Kurz som ännu en gång gjort storslam i det österrikiska nyvalet som hölls i söndags.
Den unge politikern möter sina anhängare under partiets valvaka som tog plats på söndagskvällen.
Den unge politikern möter sina anhängare under partiets valvaka som tog plats på söndagskvällen.
Foto: /TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Det var med anledning Ibizaskandalen som samarbetet mellan Kurz ÖVP och det högerpopulistiska FPÖ sprack och nyval utlyses. FPÖ-ledarens festande på Ibiza, där han erbjöd en påstådd kvinnlig släkting till en rysk oligark inflytande för egen politisk vinning, har uppenbarligen straffat sig. FPÖ tappar tio procentenheter och landar på 16 procent.

De gröna som åkte ut ur nationalrådet för två år sedan tar ett stort kliv framåt och kommer in igen med sina 14 procent medan Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Den stora vinnaren är förvånansvärt nog Kurz som skandalen till trots klättrar sex procentenheter som därmed kammar hem 37 procent av rösterna och ser ut att bli förbundskansler igen.

Men trots att han är den självklara vinnaren är 37 procent fortfarande en bit från majoritet. Den stora utmaningen för Kurz hädanefter blir att hitta ett regeringsalternativ som håller i såväl tid och moral. Kurz måste mer eller mindre välja mellan de gröna eller FPÖ. Sett ur hans perspektiv är ingen av alternativen särskilt önskvärda. Sebastian Kurz har sitt svåraste val framför sig.

Läs mer