Kungsord om coronakrisen

Ledare Artikeln publicerades
Kung Carl Gustaf deltar i en extra informationskonselj med regeringen med anledning av coronaviruset.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kung Carl Gustaf deltar i en extra informationskonselj med regeringen med anledning av coronaviruset.

Kungen sade det som andra redan sagt. Nu gäller det att upprätthålla det bästa med Sverige.

Vid det här laget vet vi att coronasmittan kommer att släcka ner Sverige. Gymnasier, högskolor och universitet har stängt sina dörrar och gått över till distansundervisning. Regeringen förbereder sig för att fatta beslut om att stänga landets förskolor och grundskolor. De tusentals små företagen runt om i landet, de många kaféerna, restaurangerna och butikerna som lever och existerar i daglig symbios med såväl stamkunder som spontana besökare; de har fått se kunderna försvinna från en dag till en annan.

Men det är bara en sida av saken.

Under den extra informationskonselj som hölls under onsdagen satte Sveriges kung, Carl XIV Gustav, ord på vad den andra sidan består av:

”… svåra situationer, som den vi nu är i, erbjuder också en möjlighet; möjligheten att ta fram det bästa hos oss själva. Som land, och som medmänniskor.”

Kungsorden är inte unika. Samma eller likartade formuleringar har varit flitigt förekommande de senaste dagarna. Och man behöver sannerligen inte vara rojalist, ens särskilt förtjust i monarkin, för att ändå känna tacksamhet för att det sansade, insiktsfulla och inte minst hoppingivande kan uttalas med sådan självklarhet.

De avslutande raderna i kungens tal behöver inga vidare kommentarer:

”Ja, vi har alla ett eget ansvar, att undvika att medverka till smittspridning eller att själv bli smittad. Vi behöver lyssna till de råd som våra sakkunniga myndigheter ger. Undvik möten som eventuellt var planerade. Det gäller speciellt för äldre och för andra personer som av olika skäl löper större risk att bli svårt sjuka om de smittas. Jag och Drottningen och vår familj försöker att i så stor utsträckning som möjligt leva efter dessa råd. Nu behöver vi alla i Sverige – du och jag – göra allt vi kan för att hjälpas åt. Det är i vår förmåga att ta ansvar gemensamt som vår styrka visas. Varje gång detta sker, varje gång vi väljer att visa hänsyn och empati, så bidrar vi till att upprätthålla det bästa med Sverige – för Sveriges väl.”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.