Kungligt att inte åka

Ledare Artikeln publicerades
Italiens president Sergio Mattarella och kung Carl Gustaf inviger en jonkällare under sitt besök på forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Italiens president Sergio Mattarella och kung Carl Gustaf inviger en jonkällare under sitt besök på forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.

Kungen ska inte agera politiskt. Men att skicka budskapet till totalitära stater om att de inte kan göra som de vill, får betraktas som ett positivt undantag.

I lördags meddelade Hovet att kung Carl XIV Gustaf ställde in sitt deltagande i den resa till Kina som kungliga vetenskapsakademien hade arrangerat. Med i delegationen fanns det svenska näringslivets främsta företrädare, som Investors Jacob Wallenberg och Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg. Tanken med kungens närvaro var att han skulle inviga det så kallade Nordic Innovation House, som öppnats för att underlätta för svenska och nordiska företag i Hongkong- och Shenzenområdet. Lite kunglig glans är i det sammanhanget synnerligen välkommet och politiskt sett är ett statsöverhuvuds närvaro att betrakta som hårdvaluta.

Men kungen sa nej. Det offentliga skälet sades vara den regeringskris som råder i Sverige. Men SVT har avslöjat att den inställda resan snarare handlar om den i Kina fängslade svenske medborgaren Gui Minhai och de förhandlingar som sägs pågå för tillfället.

Svenske medborgaren Gui Minhai var en nagel i ögat på den kinesiska regimen. De regimkritiska böcker som han publicerat på eget förlag uppfattades som så farliga att han 2015 kidnappades i Thailand av den kinesiska säkerhetstjänsten och fördes till Kina. Mihai släpptes hösten 2016 men skickades i inre exil, och greps i januari 2018 på ett tåg när han eskorterades till en läkarundersökning av svenska diplomater.

Säkerhetstjänstens katt- och råttalek med såväl den svenske medborgaren som den svenska regeringen var av ett sådant slag att den inte lämnade några som helst tvivel om att Kina inte bryr sig om lagar och regler, och helt struntar i grundläggande mänskliga rättigheter.

Med den reservationen att det bara finns SVT:s uppgifter att gå på, och det från Hovets presstjänst har lämnats en kommentar som kan tolkas som ett slags indirekt medgivande, är det under alla omständigheter ett mycket glädjande agerande från majestätets sida.

”Affärer till varje pris”-inställningen tenderar att kosta mycket när det väl dags att betala. Sättet som exempelvis USA:s president Donald Trump hanterat att en amerikansk medborgare mördats i Turkiet, på order av den saudiska kungafamiljen, visar detta med eftertryck. Det var direkt motbjudande att se hur den stora demokratins främste företrädare gav regimen sin välsignelse.

Att kung Carl Gustaf väljer att markera genom att utebli, och uppenbart gör det i samråd med svenska UD, visar på helt andra kvaliteter. Dessutom anger kungens agerande tonen för vad som är viktigt på principiell nivå:

Hur en demokrati som Sverige ska förhålla sig till en diktatur som Kina kan inte bara få handla om hur landets företag bäst ska kunna göra affärer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.