Annons

Kajsa Kettil: Kristersson visar att SD jobbar i motvind

Torsdagens klimatutspel tydliggör två saker: För det första att Moderaterna kan bli den gröna höger partiet har lovat att vara, och för det andra att Sverigedemokraterna inte är en seriös samarbetspartner.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 mars 2023 • Uppdaterad 31 mars 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Statsminister Ulf Kristersson anser att vindkaften även fortsättningsvis ska utgöra en del av energimixen.
Statsminister Ulf Kristersson anser att vindkaften även fortsättningsvis ska utgöra en del av energimixen.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Nyligen konstaterade ledarsidan att inte mycket har märkts av M-löftet att bli den nya, gröna högern. På stämman i Helsingborg hösten 2021 presenterades reformprogrammet ”Grön höger – för minskade utsläpp och framtidens jobb”. Det ingav förhoppningar att partiet inför valet ett år senare skulle bli relevant för väljare som har insett att det går utmärkt att ha borgerliga värderingar och värna om både klimat och tillväxt.

De senaste opinionsmätningarna visar att det går hyggligt för Moderaterna, och att Sverigedemokraterna har backat från valresultatet i höstas. Uppenbarligen har SD undvikit de mest urflippade förslagen för att släppas in som regeringens samarbetsparti och accepteras av väljarna. Men opinionsmätningarna visar att det inte har gett utdelning. Och vad gör partiet då? Jo, återgår till den politik som attraherar den trogna väljarbasen. Där går det hem att antingen förneka eller nonchalera behovet av en omställning till fossilfria energislag.

Annons

Att det dessutom brådskar – i synnerhet med tanke på att behovet av el förväntas fördubblas till 2035 – är inte heller något som verkar bekymra ledande partiföreträdare. I en SvD-intervju säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att han är emot all vindkraft. Och det handlar inte bara om att försvåra nya vindkraftsetableringar. Sjöstedt går längre och deklarerar att han vill skrota befintlig vindkraft, och anser sig dessutom tala för hela partiet.

Klimatfrågan ser därmed ut att bli den första riktigt svåra nöten att knäcka för regeringen. För lyckligtvis är regeringspartierna mer bekymrade över klimatförändringarna än vad samarbetspartiet är. Ebba Buschs (KD) vändning från att argumentera emot ”stålskogar” av vindkraftverk till att förespråka en utbyggnad av energislaget är välkommen och signalerar att hon har vågat utvärdera och tänka om.

”Ulf Kristerssons försvar för vindkraft är ett tecken på att SD jobbar i motvind.”

Att Moderaterna har insett att vindkraft – vid sidan av framtida kärnkraft – behövs i energimixen är ingen nyhet. När Ulf Kristersson (M) reagerar snabbt och starkt på Oscar Sjöstedts orimliga vindkraftsutspel kan det visserligen tolkas som en bekräftelse på Klimatpolitiska rådets färska rapport som belyser att Sverige inte ser ut att nå sina klimatmål, men det visar också att M inte kommer att låta SD kidnappa klimatfrågan.

Sjöstedts lösning är att enbart satsa på kärnkraften. Han har visserligen rätt i att kärnkraft kommer att utgöra en viktig del av den totala energimixen under överskådlig framtid, och utvecklingen av så kallade små modulära kärnkraftverken är intressant. Men mer el behövs tidigare än vad kommande kärnkraft kan leverera. Därför behövs kärnkraft som ett komplement till andra energislag. För trots att den är väderberoende bidrar den till elproduktionen, vilket i sin tur ger lägre elpriser och minskar Sveriges sårbarhet.

Så sent som förra veckan hotade Oscar Sjöstedt med regeringskris om inte regeringen gick SD tillmötes angående reduktionsplikten, det vill säga inblandningen av biodrivmedel i bränsletanken. Och nu är det vindkraften som ska slopas. Sverigedemokraterna testar tydligen hur långt de kan utmana regeringen. Ulf Kristerssons försvar för vindkraft är ett tecken på att SD jobbar i motvind.

Annons
Annons
Annons
Annons