Annons

Kristersson s k a skynda långsamt

Nej, inte heller den här SVT Agenda-partiledardebatten kan ha gjort den vanlige tv-tittaren mycket klokare. Den som ändå sökte en ”vinnare” fann denne i – Ulf Kristersson.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Ulf Kristersson (M) efter partiledardebatten i SVT:s Agenda. Han hade anledning att vara nöjd.
Ulf Kristersson (M) efter partiledardebatten i SVT:s Agenda. Han hade anledning att vara nöjd.Foto: Sˆren Andersson/TT

Ni kan uttrycket: Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Den pinfärske partiledaren för Moderaterna visste att han hade allas ögon på sig, och han tog den chansen.

Ulf Kristersson kritiserades i sociala medier under och efter söndagskvällens debatt för att han inte högg på allt som rörde sig, att han ibland upplevdes frånvarande. Ja, men det gjorde han rätt i. Alliansens statsministerkandidat ska signalera kyla, och det gjorde Kristersson. De inlägg han däremot gjorde var stabila, tydliga och lagom aggressiva.

Annons

Men är Kristerssons debattstil kraftfull nog, karismatisk nog, för att bita i bredare grupper av väljare som intresserar sig för dagspolitiken så där lagom mycket? Det återstår verkligen att se. Men för Kristersson och Moderaterna är det, trots en akut opinionsposition, inte läge att gena i kurvorna, att chansa. Anna Kinberg Batras efterträdares primära uppgift de närmaste månaderna är att bygga förtroende, för sig själv och för idén om Alliansen, och ur det perspektivet blev SVT-debatten en framgång.

En rätt tjafsig och inte särskilt klargörande debatt – de blir sällan det... – bekräftade dock en väsentlig del av Socialdemokraternas valrörelseretorik, den om att Alliansens hot om lagstiftning om lägre löner för unga och nyanlända med låg eller ingen utbildning om parterna inte kommer överens, kommer att pressa ner lönerna på hela arbetsmarknaden. Det är bilden som ska sättas: I så fall sänks din lön också!

Argumentationen är djupt ohederlig och ovärdig ett regeringsparti. Men Stefan Löfven använde greppet redan i en intervju i Dagens Nyheter på lördagen och fortsatte alltså i SVT-debatten: ”Löntagarna som tittar på den här debatten riskerar att få 20 procent sänkt lön. Så fungerar det”, hävdade statsministern.

Efter att debatten avslutats pressades Stefan Löfven på vilket underlag han egentligen har för påståendet om dramatiska lönesänkningar.
Efter att debatten avslutats pressades Stefan Löfven på vilket underlag han egentligen har för påståendet om dramatiska lönesänkningar.Foto: Sˆren Andersson/TT

Först efteråt fick Löfven en fråga av SVT:s reporter vad han egentligen har för stöd för det dramatiska påståendet: ”Forskningen visar att det går inte avgränsa ett förslag till en sådan här grupp. Amerikansk forskning visar att det påverkar en miljon löntagare”, svarade han undvikande.

Journalistiken har ett jobb de närmaste dagarna att köra påståendet i botten, för under tv-debatten lät Alliansen Löfven komma undan för enkelt i en fråga som är helt central. Det är relevant att diskutera hur många med svag utbildning som faktiskt kan få ett så kallat enkelt jobb även med de sänkta lönenivåer som Alliansens instegsjobb innebär. Men att hävda att breda grupper – ”löntagarna som tittar på den här debatten”, som Löfven uttryckte sig, samtidigt riskerar kraftigt sänkt lön är under den värdighet som man måste kunna begära även i en het tv-debatt.

Detsamma måste sägas om ett annat standardkort i Stefan Löfvens bakficka: För femtielfte gången talade han om att man fick ärva ett stort budgetunderskott, som ett försök till förklaring för olika tycker av samhälleliga brister i dag. Underskottet 2015, sista året som Alliansens budget gällde, blev 17 miljarder. Det är, i detta sammanhang, närmast felräkningspengar. Men framförallt hade ju Alliansen att hantera den djupaste internationella finanskrisen på många decennier. Självfallet leder de beslut en regering då måste fatta till underskott. Och S valde att behålla jobbskatteavdragen. Släng det där kortet, Löfven, det är söndertummat och ogiltigt.

Knappt något fråga ställdes om regeringsfrågan. Knappt några frågor ställdes om Alliansens sammanhållning. Så på det viset fick Alliansen enkel resa. Det är knappast en vågat gissning att Stefan Löfven inte ville testa det spåret, medveten om att tv-tittarna skulle få se och höra att alliansledarna inte tänkte bjuda på någon glipa.

Att regeringsfrågan knappt debatterades alls kan förstås uppfattas som oväntat eftersom den så länge dominerat i media. Men här var frånvaron välkommen. Det är hög tid att det politiska innehållet och skiljelinjerna får prioritet före spelteorierna. De lär i sinom tid återkomma.

Jimmie Åkesson (SD) efter partiledardebatten i SVT:s Agenda. Han tappade den fattning han ofta har i debatter när Jonas Sjöstedt ställde en bitig fråga.
Jimmie Åkesson (SD) efter partiledardebatten i SVT:s Agenda. Han tappade den fattning han ofta har i debatter när Jonas Sjöstedt ställde en bitig fråga.Foto: Sören Andersson/TT

De som såg SVT-debatten kanske mest av allt kommer att minnas den skarpa ordväxlingen med Jimmie Åkesson (SD) apropå nazismen och Jonas Sjöstedts (V) bitiga fråga om han kunde be den kvinna som jobbar med att stötta de ensamkommande från Afghanistan och som satt bland publiken om ursäkt å SD-gruppledaren Mattias Karlsson vägnar.

Åkesson, som ofta får en alltför enkel resa genom TV-debatter av det här slaget, tappade för ovanlighetens skull fattningen.

Annons
Annons
Annons
Annons