Annons

Kajsa Kettil: Kristersson har fått tillbaka regeringstörsten

Det finns olika sätt att nå ut med sitt budskap. Med humor blandat med allvar kan en partiledare komma långt.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 juli 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson signalerade i sitt Almedalstal på måndagen att han är sugen på valrörelse.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson signalerade i sitt Almedalstal på måndagen att han är sugen på valrörelse.Foto: Henrik Montgomery/TT

Han har legat lågt ett tag. Till viss del bör det ha sin förklaring i kriser som har krävt blocköverskridande enighet och därmed oppositionell försiktighet. När Socialdemokraterna med stor vånda svängde i Nato-frågan gjorde Moderaterna rätt i att hålla låg profil och inte ropa ”Vad var det vi sade!?” Partiet insåg att frågan var för betydelsefull för rikets säkerhet för att använda som slagträ i det politiska spelet. Det innebar dock att oppositionen fick en mindre framträdande roll under våren än vad som kan förväntas under ett valår.

Till detta kan även nämnas att Ulf Kristersson inte har framstått som särskilt på hugget, och detta har pågått längre än Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

När det till slut hettade till i inrikespolitiken blev det i form av en fullständigt meningslös regeringskris orsakad av Sverigedemokraterna. Inte heller denna gynnade de borgerliga partierna.

Det är visserligen både förståeligt och mänskligt att motivationen ibland tryter. Men ett parti som aspirerar på statsministerposten kan inte unna sig någon längre svacka.

Därför lär Kristerssons Almedalstal peppa både de egna leden och potentiella väljare. För här framträder plötsligt en oppositionsledare som inte bara är sugen på makten, utan som lyfter sina visioner och förklarar hur han vill styra Sverige.

Det ska ske genom ett skattehöjarstopp. M-ledaren missar inte ett tillfälle att poängtera att den S-ledda regeringen under de senaste åtta åren har höjt ett 40-tal skatter. Han tydliggör även att skattehöjningarna för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj innebär ökade kostnader på 18 000 kronor per år, eller 28 000 kronor per år om även effekterna av kärnkraftsavvecklingen räknas med.

”Ett parti som aspirerar på statsministerposten kan inte unna sig någon längre svacka.”

Det nya läget med stigande inflation, högre räntor och allmän osäkerhet till följd av Rysslands aggression betyder tuffa tider för såväl privatpersoners plånböcker som statens kassakista. Nästa mandatperiod måste därför regeringen – vilken det nu blir – visa att den kan prioritera. Under söndagens Almedalstal signalerade Magdalena Andersson (S) att hennes parti räknar med att dämpa effekterna av den ekonomiska situationen, men att det inte går att kompensera för alla ökade kostnader. Det var en viktig markering.

Men tydligast svar på det ekonomiska området gav ändå Ulf Kristersson. Moderaterna lovar inte allt till alla. Men han lovar att med en kombination av gnetande, stramhet och prioriteringar se till att, som partiets valslogan lyder, få ordning på Sverige.

Ulf Kristersson poserar på en vattenflaska tillsammans med sin hund.
Ulf Kristersson poserar på en vattenflaska tillsammans med sin hund.Foto: Kajsa Kettil

Och på tal om denna slogan har M även lyckats använda den i humoristiskt syfte. I parken Almedalen där partiledarna håller sina tal delade valarbetare på måndagen ut flaskor med en bild där partiledaren poserar med sin hund. Ovanför hund och husse står ”Nu får vi ordning på vätskebristen”.

Hetta med tillhörande törst var dock frånvarande under Moderaternas förmiddag under Almedalsveckan. Mörka moln tornade upp sig när tiden för talet närmade sig, och strax innan M-ledaren ändrade scenen föll de första dropparna.

Men mörka tider verkar inte få honom att tappa gnistan just nu. Tvärtom ser han ut att vara i mental form för valrörelse. Det bådar gott av flera anledningar, samtidigt som en eventuell valvinst även innebär viss oro.

Först fördelarna. Det är rimligt att tidigare nämnda prioriteringar betyder fokus på att få fler utrikes födda i arbete, att minska utanförskapet, att låsa in kriminella och låta kärnkraften få en större roll i den gröna omställningen.

Annons

Samtidigt bör inte en M-ledd regering innehålla SD eller bygga på ett aktivt stöd av partiet. Men tyvärr är M allt tydligare med att räkna in SD i det borgerliga block som utmanar Socialdemokraterna. I sitt tal berömde han först KD för klok vårdpolitik, därefter L för dess inriktning på bland annat kunskapsskolan och slutligen SD för migrationspolitiken.

Syftet är att visa på enighet, men det är svårt att se hur motpoler som L och SD skulle komma överens i viktiga i frågor, i synnerhet som L håller fast vid att det är uteslutet att budgetförhandla med Jimmie Åkessons parti.

Ulf Kristersson intygade så sent som på måndagsmorgonen att någon regering där SD ingår inte är aktuell. Dessvärre är det förståeligt om han inte övertygar väljarna om detta. De minns valrörelsen 2018 då M-ledaren lovade att inte samarbeta med Sverigedemokraterna ”om inte himlen faller ner”.

Frågan är nu inte bara hur Ulf Kristersson ska snickra ihop en regering som tolereras av riksdagen. Även S och C bör fundera över hur långt de är beredda att bidra till en regering som inte kräver stöd av SD.

Annons
Annons
Annons
Annons