Annons

Köttskatt fördärvar klimatet

Först ville Jordbruksverket ha högre skatt på kött. Bara för att sedan snabbt backa från förslaget.
Ledare • Publicerad 23 januari 2013

Så det är bara att konstatera att det nog gick lite väl hett till i myndighetsköket i går, när utredningen ”En hållbar köttkonsumtion” landade på grillen.

Från regeringshåll fräste det ordentligt när landsbygdsminister Eskil Erlandsson röt ifrån. Köttsaften skvätte när Anders Borg sedan satte gaffeln i anrättningen med orden ” Jag tror man ska vara försiktig med hur man använder skattesystemet”.

Annons

Jordbruksverkets marknadsavdelning fann sig därför omedelbart föranledd att bära ut hela anrättningen i köket igen, och att klaga på kocken.

En helt riktig åtgärd, ty köttskatt i Sverige motverkar utredningens syfte – att minska köttproduktionens klimatpåverkan. En sådan skulle bara göra det svårare för producenter som satsar på välsmakande kött av hög kvalitet, samtidigt som det öppnar för att det billiga, importerade och kraftigt klimatpåverkande köttet lättare hamnar på svenska konsumenters tallrikar.

Så bort med skatten från menyn, och saken är biff!

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons