Köttskatt fördärvar klimatet
Så det är bara att konstatera att det nog gick lite väl hett till i myndighetsköket i går, när utredningen ”En hållbar köttkonsumtion” landade på grillen.
Från regeringshåll fräste det ordentligt när landsbygdsminister Eskil Erlandsson röt ifrån. Köttsaften skvätte när Anders Borg sedan satte gaffeln i anrättningen med orden ” Jag tror man ska vara försiktig med hur man använder skattesystemet”.
Jordbruksverkets marknadsavdelning fann sig därför omedelbart föranledd att bära ut hela anrättningen i köket igen, och att klaga på kocken.
En helt riktig åtgärd, ty köttskatt i Sverige motverkar utredningens syfte – att minska köttproduktionens klimatpåverkan. En sådan skulle bara göra det svårare för producenter som satsar på välsmakande kött av hög kvalitet, samtidigt som det öppnar för att det billiga, importerade och kraftigt klimatpåverkande köttet lättare hamnar på svenska konsumenters tallrikar.
Så bort med skatten från menyn, och saken är biff!
Ledarredaktionen