GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Kör inte slut på skattepengarna

Vissa jobb kräver körkort. Hemtjänsten är ett av dessa.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 juni 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Den som söker jobb inom hemtjänsten bör kunna köra både rullstol och bil.
Den som söker jobb inom hemtjänsten bör kunna köra både rullstol och bil.Foto: Tomas Löwemo

Mycket är sig likt såväl under som efter arbetstid för många verksamheter så här i mitten av juni; vädret är orimligt kallt, att-göra-listan inför semestern är orimligt lång och listan över tänkbara sommarvikarier är orimligt kort.

Det sistnämnda gäller inte minst äldreomsorgen. Precis som på flera andra håll i landet ser Borås stad utmaningar att lösa bemanningen inom hemtjänsten och på kommunens äldreboenden under de kommande sommarveckorna. Detta beror bland annat på att alltför många av de sökande till vikariaten inom hemtjänsten saknar körkort. Men på en punkt väntar en nyhet. Som BT har berättat tidigare verkar en lösning vara på gång – i form av taxi. När inga andra alternativ finns – som exempelvis kollektivtrafik, elcykel eller promenad – kan personalen skjutsas i taxi.

Det är hårresande. Inte bara för att kostnaden riskerar att sticka iväg, utan för den signal det sänder till främst unga tjejer och killar som står i startgroparna att söka ett extrajobb eller det där första, viktiga jobbet, och i förlängningen den utveckling signalen uppmuntrar till.

Till P4 Sjuhärad säger Anna-Klara Ringnes, verksamhetschef i Borås stad, att sökunderlaget är gott. Det finns med andra ord tillräckligt många potentiella vikarier som är lämpade för att möta och hjälpa äldre boråsare.

Det faller dock platt om den som ska utföra omsorgen inte kan ta sig till det ställe där arbetsuppgifterna ska utföras.

Men ekonomin då? Det kostar att ta körkort, alla har kanske inte råd?

Så kan det vara, men för att underlätta för denna grupp finns skräddarsydda lån. Vissa arbetslösa samt 19-20-åringar med en gymnasieexamen kan söka ett särskilt CSN-lån på upp till 15 000 kronor.

För den som är mellan 18 och 47 år och är inskriven på Arbetsförmedlingen kan körkortslånet vara en möjlighet att göra sig anställningsbar och gå från bidrag till egen försörjning. Och för nybakade studenter som inte har hunnit eller haft råd att ta körkort under gymnasietiden kan CSN-lånet ge den skjuts som behövs för att skaffa de kvalifikationer som krävs för ett jobb i stället för eller i väntan på fortsatta studier.

”Det är hårresande. Inte bara för att kostnaden riskerar att sticka iväg, utan för den signal det sänder.”

Det går att sympatisera med den svåra uppgiften att bemanna äldreomsorgen i semestertider. Enstaka luckor i schemat kan säkert täckas upp av kollegor, men i längden förtjänar både personal och brukare att personalstyrkan är tillräckligt stor. Därför går det att argumentera för taxialternativet som en nödlösning för att ge kommunens äldre den omsorg de har rätt till, och arbetstagarna den arbetsmiljö de förtjänar.

Samtidigt går det inte att blunda för att åtgärden i längden riskerar att försvåra rekryteringen ytterligare, eftersom arbetssökande kan uppfatta det som chefens ansvar att lösa transporterna.

Men det är inte bara uppenbara yrkesgrupper som chaufförer och varubud som ska kunna köra bil – även den som söker anställning inom exempelvis hemtjänsten bör vara beredd på att sätta sig bakom ratten.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.