1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Koncentrera handeln till en plats

Handeln är under pressat läge med anledning av coronakrisen. Det gör det än mer angeläget för Borås att överväga fördelarna med att koncentrera den till en plats.
Koncentrera handeln till en plats för att undvika fler tomma lokaler.
Foto: Jan Pettersson

Redan innan coronakrisen talades det om en butiksdöd. Till följd av teknikutvecklingen har allt fler konsumenter ändrat sina köpvanor. Det är många gånger smidigare att klicka hem en vara från nätet att ge sig ut till butikerna. Nu när social distansering är ett måste har det till och med blivit tryggare ur ett smittskyddsperspektiv.

För butiker, restauranger och kaféer i Borås har det minskande kundunderlaget därför varit påtagligt. För vissa har det varit så pass påtagligt att man har fått bomma igen för gott. Många aktörer slåss nu för att komma med idéer för att inte gå under; hemkörning, försäljning utomhus och en vårmarknad där det ska gå att ringa hem önskade varor. Kanske kommer coronakrisen att förändra vårt sätt att handla även i framtiden. Precis som den har förändrat en rad andra vardagsmönster.

Men alldeles oavsett innebär coronakrisen också att Borås snart måste svara på hur framtidens handel ska se ut. Redan innan krisen, mellan åren 2017-2018, gick Knalleland med en förlust på 4,1 procent. Centrum ökade sin omsättning med 1,6 procent motsvarande period. Det sticker i ögat särskilt eftersom många andra städer har en motsatt problematik. Stora, komplexa köpcentrum suger ut stadskärnan medan det i Borås är tvärtom: stadskärnan klarar sig bättre än köpcentret.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Trots det vill kommunen prioritera en detaljplan som bygger ihop Knalleland med centrum. Det finns mycket i den planen som bådar gott. Till exempel att den barriär som många boråsare upplever finns mellan centrum och Knalleland kan försvinna med det ”Urbana stråket” som ska gå mellan platserna.

Men alla dessa nya bostäder och kontorsplatser svarar inte på hur de lokaler som ekat tomma så länge man kan minnas ska fyllas. Den övre våningen i Knallerian har i princip inte funnits sedan något år tillbaka. Och ju längre lokalerna står tomma desto mer brådskande blir frågan; behöver Borås två handelsnav? Eller räcker centrum gott och väl för innerstadshandeln?

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Sport

Norrmalm föll stort hemma mot Brämhult

Division 6 Borås: Norrmalm–Brämhult 1–7

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos