Kommissionär med frihandel på agendan

När de globala frihandelsförhandlingarna är som kallast och de globala finansproblemen som hetast, hoppar EU:s handelskommissionär, Peter Mandelson, av sin post för att istället pröva lyckan hemma i England.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2008

Hans efterträdare har ungefär tre veckors erfarenhet av internationella relationer och global handelspolitik. Ändå godkände europaparlamentet i förra veckan baronessan Catherine Ashton som ny chef för europeisk handelspolitik.

Eftersom EU är en tullunion måste utrikeshandeln koordineras i Bryssel. Medlemsländerna kan inte själva bestämma över tullsatser och subventioner. På så vis har just handelskommissionären en oerhört viktig roll. Eftersom EU är jordens största handelsblock får ämbetet betydelse för hela världen.

I både den konservativa och den liberala gruppen fanns därför invändningar innan omröstningen i Strasbourg. På ett av gruppmötena beskrevs Catherine Ashton, i ett försök att verka nedvärderande, som en handelspolitikens Sarah Palin.

Visst är både Catherine Ashton och Sarah Palin oerfarna i sina nya positioner. Men det betyder ju inte nödvändigtvis att de måste misslyckas. Ibland kan man faktiskt komma lika långt med karaktär och livserfarenhet som med sakkunskap och specialinsikt. Det har vi sett genom historien. Exempelvis var en de populäraste amerikanska presidenterna en B-skådespelare som gjorde succé för att han sa vad han tyckte och tänkte.

Faktum är grevinnan Ashton gjorde ett mycket proffsigt intryck under parlamentets korsförhör på tre timmar. Trots att hon blev ganska svårt ansatt av illvilliga parlamentariker behöll hon lugnet och behandlade alla med respekt. Det är kvaliteter som kommer väl till pass i invecklade förhandlingar för en friare handel.

Peter Mandelson har inte gjort ett dåligt jobb. Tvärt om har han stridit hårt. Nyligen uteblev han exempelvis demonstrativt från en middag med Frankrikes president Nicolas Sarkozy i protest mot dennes protektionism. Ändå står utvecklingen av det globala handelssystemet just nu stilla till priset av fattigdom och stagnation i världen. Kanske visar det sig att en kvinna som Catherine Ashton är världens lösning.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.