GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Kom ihåg vilka som orsakat turbulensen

SD, S och en politisk vilde bär ansvaret för den oreda som försvårar Sveriges entré i den försvarsallians vi så väl behöver.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 juni 2022 • Uppdaterad 9 juni 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Jimmie Åkesson (till vänster) SD tog initiativ till misstroendeförklaringen. Magdalena Andersson (till höger) valde prestige framför stabilitet. Bild från TV4:s partiledardebatt i februari.
Jimmie Åkesson (till vänster) SD tog initiativ till misstroendeförklaringen. Magdalena Andersson (till höger) valde prestige framför stabilitet. Bild från TV4:s partiledardebatt i februari.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Rent sakpolitiskt spelar det ingen större roll vem som är justitieminister de kommande tre månaderna. Riksdagen går snart på sommarlov, och när ledamöterna har laddat batterierna några veckor senare kommer energin att läggas på valrörelsen. När vi har ett valresultat, och förhoppningsvis en regering utan större dröjsmål, blir det däremot mycket viktigt vem som styr kriminalpolitiken i en tid där skjutvåldet ständigt slår nya rekord.

Men där är vi inte nu. Nu tvingas svenska folket för tredje gången på mindre än ett år bevittna en regeringskris. Precis som i juni förra året är det Sverigedemokraterna som har tagit initiativet till en misstroendeförklaring mot en minister. Då var den riktad mot statsminister Stefan Löfven (S), nu justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Löfven röstades bort men återuppstod, Johansson klarade sig med nöd och näppe. Detta efter att Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist och nu politisk vilde, på tisdagsmorgonen meddelade att hon är nöjd med det klargörande som Socialdemokraterna samma morgon lade fram, alltså att partiet står fast vid den uppgörelse som var en förutsättning för att Kakabaveh skulle släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister i slutet av hösten.

Det visar vad följderna kan bli av en regering med minsta möjliga stöd: Ytterkanterna kan få oproportionerligt stort inflytande.

Som ledarsidan tidigare har påpekat är det visserligen oppositionens roll att ifrågasätta regeringens statsråd och förda politik. Att återkommande avstå ansvarsutkrävande med hänvisning till dålig tajming riskerar i längden att försvaga demokratin. Med detta sagt är det även oppositionens roll att ta ställning till vilka konsekvenser exempelvis en misstroendeförklaring skulle kunna få.

Sverigedemokraternas utspel andas mycket ”Give’em hell”, ett uttryck som partiledaren tidigare har använt. I dag kan formuleringen från ett oppositionsparti på dekis snarare vara att man är beredd att ”göra kaos”, för att nämna ett färskt uttalande från Märta Stenevi (MP).

Partier har all rätt att göra det, så länge de håller sig innanför de konstitutionella ramarna. Men det ställer också krav på ansvarsutkrävande i ytterligare ett led – av väljarna.

De har under våren först sett statsministern deklarera att en Nato-ansökan skulle destabilisera säkerhetsläget. Några veckor senare hade partiet svängt och insett att det inte finns något rimligt alternativ än att ansöka om medlemskap. Och när Turkiet nu försöker spänna musklerna på den internationella arenan ser vägen mot ett Nato-medlemskap ut att bli längre och krokigare än väntat.

”Det visar vad följderna kan bli av en regering med minsta möjliga stöd: Ytterkanterna kan få oproportionerligt stort inflytande.”

För att vara tydlig: Inget annat land ska styra Sveriges inrikespolitik. Inget anständigt land använder sitt veto enbart i syfte att få egna fördelar. Sverige ska inte gå med på orimliga krav från Erdogan.

Samtidigt riskerar uppmärksamheten kring makten hos en enda riksdagsledamot – dessutom en partilös sådan – att ytterligare försvåra antagningsprocessen till försvarsalliansen.

Magdalena Andersson borde ha accepterat Kristdemokraternas och Liberalernas erbjudande. Om hon hade låtit Morgan Johansson gå skulle hon ha kunnat krångla sig ur sitt överilade löfte att avgå om riksdagen röstade för misstroendeförklaringen. När förhandlingarna med Turkiet fortsätter bör väljarna minnas att statsministern valde regeringens prestige framför landets stabilitet.

Väljarna bör även minnas vem som initierade misstroendeförklaringen och därmed bär en del av ansvaret för följderna.

Sommaren är kort. Förhoppningsvis har väljarna inte glömt agerandet från SD, S och Kakabaveh när det är dags att gå till valurnorna i september.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.