GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Kluvet landsmöte skjuter problemen framför sig

Liberalernas sakpolitik förlorar betydelse så länge partiet accepterar en regering som behöver stöd av SD.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 19 november 2021 • Uppdaterad 20 november 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Under sitt invigningstal på Liberalernas landsmöte i Linköping vädjade partiledaren Nyamko Sabuni om förtroende för partilinjen i frågan om inställningen till SD.
Under sitt invigningstal på Liberalernas landsmöte i Linköping vädjade partiledaren Nyamko Sabuni om förtroende för partilinjen i frågan om inställningen till SD.
Foto: Kajsa Kettil

I sitt inledningstal vid Liberalernas landsmöte i Linköping på fredagen sade partiledaren Nyamko Sabuni att de hade samlats för att ta kloka beslut som rör kriminalpolitik, jobb, klimat, skolan och integrationen. Hon berättade bland annat om en turnering i nattfotboll där hon fick spela med unga personer i en Stockholmsförort, och betonade hur viktigt det är att ungdomar väljer skolan och fritidsaktiviteter framför ett liv som kriminell.

Hennes peppande ord rev ner långa applåder. Ingen, varken i eller utanför kongressalen, lär tvivla på hennes genuina engagemang för barns rättigheter, för individens frihet och för att alla ska få en ärlig chans att utvecklas till sitt bästa jag. Dessa värderingar – kombinerade med partiets inriktning för en tuffare rättspolitik – behöver Sverige mer av.

Men oavsett hur angelägna de uppräknade politikområdena är, förblir de av mindre betydelse så länge L håller fast vid linjen att stödja en regering där SD har ett aktivt inflytande.

Under inledningstalet lade Sabuni mycket krut på att försvara partirådets beslut från i våras, då när det efter interna stridigheter till slut gavs grönt ljus till att ”tala med riksdagens alla partier” som SD-samarbete har kommit att kallas.

Hon påminde även om att riksdagen länge har haft en icke-socialistisk majoritet men att regeringen är socialdemokratiskt ledd. Det stämmer, men hennes analys av hur det ska åtgärdas landar dessvärre fel. För, ena sekunden lyfter hon att Sverigedemokraterna kommer att testa Liberalernas gränser och att det inte är aktuellt att låta SD använda L-mandat för att köra Sverige i diket. Detta på grund av att partierna har alltför olika värdegrunder. Strax därpå säger hon att hon tror att Jimmie Åkesson är högst medveten om att de liberala mandaten bara står till förfogande om de liberala grundvärderingarna respekteras.

Det går inte ihop. Hur mycket Liberalerna än vill, och hur angeläget det än är med ett regeringsskifte, kan det enligt rådande omständigheter bara innebära två saker; antingen en hyfsat stark regering som kantrar i en orimlig migrations- och minoritetskritisk riktning, eller en styrande konstellation där konstanta regeringskriser lurar runt hörnet.

”Dessa värderingar – kombinerade med partiets inriktning för en tuffare rättspolitik – behöver Sverige mer av.”
Kajsa Kettil

Partiledaren har lovat att resa sig från förhandlingsbordet om samarbetet kräver otänkbar politik. Och i veckan skedde just detta, när L valde att ställa sig utanför oppositionspartierna M, KD och SD:s gemensamma budgetreservation. Det hade visserligen varit i princip omöjligt att så tydligt samarbeta med SD om en budget bara dagar före landsmötet – där denna fråga dessutom väntas bli brännande – men beslutet visar trots allt att Liberalerna (ännu) inte har tappat sin ryggrad.

Att frågan är laddad råder det ingen tvekan om. Det visar inte minst faktumet att beslut kring motionerna om SD-relationen skedde först sent på fredagskvällen, efter att alla nyhetssändningar och pressläggningar hade passerat. Så lägligt.

Problem brukar dock inte försvinna ens för den som sticker huvudet i sanden.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.