Annons

Lars Stjernkvist: Klokt av S att lyfta blicken

Det finns ingen sund politiker som trivs bäst i opposition. Jag vågar emellertid påstå att socialdemokrater trivs ännu sämre än andra i opposition.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 5 april 2023
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin under pressträff om riktningen för Socialdemokraterna.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin under pressträff om riktningen för Socialdemokraterna.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Mot den här bakgrunden borde jag kanske ha varit en smula skeptisk när partiledaren Magdalena Andersson (S) och partisekreteraren Tobias Baudin (S) nyligen förklarade vid en pressträff att Socialdemokraterna ska påbörja en självkritisk analys av sin politik. Ett antal arbetsgrupper tillsätts med uppgiften att forma förslag som ska vara klara inför nästa val. Oppositionsrollen ger en möjlighet att lyfta blicken och formulera ett stort projekt, som det hette vid pressträffen.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Jag vet, som gammal partisekreterare är jag partisk, men jag skriver det ändå; jag gillar initiativet. Det är klokt att se över politiken. Visst fick partiet fler röster i det senaste valet än vad nästan alla andra partier i nästan alla andra länder vågar drömma om. Och visst trivs socialdemokrater bäst med det politiska hantverket, men alla partier behöver lyfta blicken. Och jag gillar särskilt att Socialdemokraterna vill ta hjälp av forskare och andra som redan har tänkt en hel del.

Annons

Men jag hoppas, nej, jag utgår från att arbetsgrupperna även kommer att titta neråt, rakt ner i dagens verklighet. Som sagt, min erfarenhet säger att för socialdemokrater kommer för det mesta praktiken före teorin. Vi prövar saker i verkligheten, och det som fungerar förvandlas till program.

Just det är skälet till att jag blev socialdemokrat. Det fanns andra partier med vackrare program, tydligare och radikalare. Det S stod för var visserligen präglat av vardagens prövande och kompromissande, men det fungerade. På riktigt.

Därför utgår jag ifrån att Socialdemokraterna kommer att försöka vara i opposition som man är i regeringsställning. Pröva egna och andras förslag med öppna sinnen, och ta till sig allt som fungerar i praktiken. Som gör att Sverige blir mer jämlikt, mer hållbart på alla sätt.

”Visst trivs socialdemokrater bäst med det politiska hantverket, men alla partier behöver lyfta blicken.”
Lars Stjernkvist

Apropå Sverige, det var mycket om Sverige vid pressträffen. Det är också logiskt. Det blåser nationalistiska vindar, och det finns de som menar att svenskarnas trygghet kräver att vi bryr oss mindre om andra. Den inåtvända nationalismen bemöts bäst med en nationalism som förenar nationell trygghet med internationell solidaritet.

Rysslands angreppskrig är en käftsmäll för alla oss som pläderar för nedrustning. Men efter det helt nödvändiga militära försvaret måste det komma någon slags förhandling, någon form av samtal. Socialdemokraterna behövs verkligen i debatten om hur vi ska forma en säkerhetsordning i vår tid.

Om Socialdemokraterna kommer ihåg att lyfta blicken riktigt högt och dessutom aldrig glömmer att de bästa lösningarna ofta finns framför fötterna, då kan det bli något riktigt bra av programarbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons