GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Klimatsmart framtid kräver el här och nu

Den som vill köra elbil i morgon bör inte bromsa vindkraft i dag.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 april 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vindkraftverken i vindkraftsparken Lillgrund, som är Sveriges största havsbaserade, är 115 meter höga.
Vindkraftverken i vindkraftsparken Lillgrund, som är Sveriges största havsbaserade, är 115 meter höga.Foto: Johan Nilsson/TT

Alla gillar vindkraft men ingen vill ha den, åtminstone inte på sin bakgård eller framför sin horisont – så kan den allmänna synen på de klimatsmarta snurrorna sammanfattas. Den uppfattningen måste ändras. Överlag är det nödvändigt att prata mer om två saker; hur mycket mer energi vi behöver och varifrån den ska komma, både sett ur typ av energikälla och geografi. Detta gäller i synnerhet när det brådskar för västvärlden att göra oss oberoende av rysk olja och gas.

Sett ur ett globalt perspektiv hör Sverige till de bästa i klassen eftersom en relativt liten del av vår totala energikonsumtion kommer från fossila källor. Men behovet av energi ökar, vilket innebär att gamla uppfattningar måste omprövas.

Det är ingen nyhet att övergången från fossila bränslen som kol och olja för främst industri och fordon kräver elektricitet. Och el är bara ett vettigt alternativ om den framställs utan att belasta klimatet. Vid sidan av kärnkraft, som behövs under ett antal år framöver, kommer förnybara energikällor som sol och vind att bli allt viktigare.

Hur det ska gå till är mer oklart. För allt oftare stoppas planerade vindkraftsparker runtom i landet. Statistik från Energimyndigheten visar att mindre än hälften av ansökningarna som rör landbaserad vindkraft har beviljats sedan 2014. Trenden går mot färre beviljade ansökningar, och den vanligaste orsaken är att lokalpolitiker är negativt inställda till vindkraft hos just dem.

Enligt Energimyndighetens rapport är intresset för att bygga vindkraft högst i Västra Götaland, samtidigt som fler ansökningar får avslag här jämfört med rikssnittet (SR 28/3).

Ett färskt exempel är Öckerö kommun i Göteborgs skärgård som säger nej till förslaget på en stor, havsbaserad vindkraftspark som är tänkt att ligga en och en halv mil ut i havet. De 50 vindkraftverken är 300 meter höga och skulle kunna producera el som motsvarar hela Göteborgs årliga energibehov. Men så lär det inte bli, för den styrande alliansen bestående av KD, M och L är emot förslaget, bland annat för att det skulle störa visuellt. Även Försvarsmakten är kritisk till placeringen.

”Att mer eller mindre slentrianmässigt neka satsningar av estetiska skäl är inte längre rimligt.”

I Borås går resonemangen i andra riktningen. Här möts förslag på lokal vindkraft med argument att det vore bättre med vindkraft i havet eftersom det blåser där och att människor inte störs (SR 1/2).

Och havsbaserad vindkraft vore ju utmärkt om det inte vore för det kommunala vetot som utnyttjas flitigt.

Även i Ulricehamns kommun är vindkraftsfrågan het. Rånnaväg, Marbäck och Strängsered har pekats ut som lämpliga orter för etableringar, men åsikterna hos kommunpolitikerna går isär.

Det bör poängteras att det sällan bara är att smälla upp flera hundra meter höga kraftverk var som helst. Hänsyn bör tas till djur, natur, bullerrisk och inte minst försvarsrelaterade aspekter. Men att mer eller mindre slentrianmässigt neka satsningar av estetiska skäl är inte längre rimligt. Att se några gråvita pinnar sticka upp ovanför trädtopparna eller vid horisonten är tvärtom ett rimligt pris för att behålla vår levnadsstandard även framöver.

Argument om att vindkraft är fult håller inte. Den kortsiktiga inställningen är dessutom inte vacker.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.