Annons

Klart godkänt för Björklunds nya betyg

Det är svårt att hitta några direkta invändningar mot förslaget om ny betygsskala som skolminister Jan Björklund presenterade igår.
Ledare • Publicerad 6 februari 2008

Betygsskalan A till F och dessutom streck skapar för det första fler betygssteg. Det kommer att finnas fyra steg över betyget godkänt (E) mot dagens två. Detta gör det mer rättvist för ele- verna. Idag kan skillnaden i kunskap mellan den som gränsar till VG och den som riskerar underkänd vara väldigt stor. Det visar sig i att över hälften av dagens elever får betyget godkänt.

Med det nya betygssystemet blir det alltså enklare för lärarna att sätta rättvisande betyg även om alla nivåer inte innehåller specifika kriterier, betygen B och D blir ett slags mellanbetyg.Med den sjugradiga skalan skapas dessutom enhetlighet mellan grund- och gymnasieskola och gentemot EU.

Annons

Från Lärarförbundet är tongångarna positiva och på nyhetsplats i dagens BT så välkomnar även eleverna det nya systemet.

Återstår så att övertyga socialdemokraterna. Efter en borgerlig valförlust kan s välja att aldrig införa bokstavsbetygen som kommer att delas ut första gången år 2010. Men med tanke på att s insett att de behöver närma sig Björklunds skolpolitik verkar en överenskommelse inte omöjlig.

Johan Söderström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons