unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kinas koncentrationsläger inför öppen ridå

Den kinesiska regimen internerar uigurerna i allt större omfattning. När ska Sverige reagera?
Taggtråd och vakttorn runt det som regimen påstår är frivilliga skolor för den muslimska minoriteten uigurer. Sedan den här bilden togs 2018 har interneringslägren växt ytterligare.
Taggtråd och vakttorn runt det som regimen påstår är frivilliga skolor för den muslimska minoriteten uigurer. Sedan den här bilden togs 2018 har interneringslägren växt ytterligare.
Foto: Ng Han Guan
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Drönarbilder visar hur fängslade människor med ögonbindlar vallas av kinesiska soldater på tåg. Videon har cirkulerat på nätet i flera månader men har nu bekräftats av Australienska underrättelsetjänsten. Det är den turkspråkiga minoriten uigurer i västra Kina som troligtvis är på väg till arbets- och omskolningsläger.

Den tyska Kinaforskaren Adrian Zenz menar på att det pågår tvångsteriliseringar av Uighuriska kvinnor i västra Kina. Han hänvisar till regimens egna statistik som visar att befolkningstillväxten i de två mest Uighurer-befolkade delregionerna sjönk med 84 procent mellan 2015 och 2018. Zenz referar också till intervjuer där kvinnor säg sig ha tvingats till abort då deras födsel skulle överstiga regimens födelsekvot. Något som regimen förnekar.

BBC:s journalister har följt hur fånglägren expanderat och ökat i storlek år för år. Satellitbilder visar hur bostadsområden, moskéer och begravningsplatser jämnas med marken på en stor skala. En utredning gjord av BBC 2019 visade på att Uighuriska barn systematiskt skildes från sina familjer. Målsättningen verkar vara att beröva detta turkiska folk sin gruppidentitet och kultur och ersätta det med blind lojalitet gentemot kommunistpartiet.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab sa till BBC i helgen att det som pågår i Xinjiang är grova kränkningar av mänskliga rättigheter och att sanktioner inte ska uteslutas. Även Storbritannien vill ha en god relation med Kina kan de inte tolerera att sådana brott fortgår okritiserade. USA har gått längre än att enbart kritisera och beslagtagit varor som kan befaras vara tillverkade i fånglägren i Xinjiang och infört sanktioner mot företag som kan kopplas till övergreppen i regionen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
En utredning gjord av BBC 2019 visade på att Uighuriska barn systematiskt skildes från sina familjer. Målsättningen verkar vara att beröva detta turkiska folk sin gruppidentitet och kultur och ersätta det med blind lojalitet gentemot kommunistpartiet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde har beklagat utvecklingen i Xinjiang men några påföljder verkar inte bli av. Det är önskvärt att Sveriges utrikesminister med en agenda att verka som humanitärt ledstjärna i världen också motverkar det som närmast kan kallas ett kulturellt folkmord.

Läs mer

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Borås

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Höjda löner ger minskad omsättning: ”Någonstans har den strategin varit rätt lyckad”

Barnmorskans larm om ungas sexvanor: ”Avancerat sex även i väldigt ung ålder”

Borås

Barnmorskans larm om ungas sexvanor: ”Avancerat sex även i väldigt ung ålder”

Sex mot sin vilja och hårdare tag som leder till smärta allt vanligare.

Ombudsman Ernad Suntic, Handels, har det lugnare nu än i våras – men läget framåt är ovisst.

Näringsliv

Facken om läget: ”Korttidspermitteringarna har hjälpt”

I våras strömmade förhandlingsärendena in – men nu har det lugnat ner sig för fackföreningarna.

Tapetparet som hittat rätt balans: ”En entreprenörsinstinkt att ta rodret”

Nominerade till Årets företagare

Tapetparet som hittat rätt balans: ”En entreprenörsinstinkt att ta rodret”

Möt en av fyra nominerade till Årets företagare i Borås.

Zeb Freij var den första ungdomsdemokratistipendiaten 2009.

Bollebygd

Dags att nominera årets demokratistipendiat

Vet du någon ung person som gjort något extra för att stötta andra och visat intresse för demokratifrågor? Då kan du nominera personen till Bollebygds kommuns demokratistipendium för barn och ungdomar.

Hanna Grahn: På fredag delas Guldspadarna ut – från Borås

Borås

Hanna Grahn: På fredag delas Guldspadarna ut – från Borås

SR-profilen Sarit Monastyrski är konferencier på den live-sända utdelningen