1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kina tyranniserar sin befolkning

Ränderna går inte ur diktaturen Kina. Det har i år gått 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg.
Den militära och polisiära närvaron har ökat markant i Kinas västliga del de senaste åren.
Foto: Ng Han Guan

I den mån ekonomiska framgångar har gett befolkningen friheter har ändå den auktoritära kontrollen av befolkningen fortsatt i andra former. Färre pansarvagnar, mer teknologisk bevakning.

De pågående demonstrationerna i Hongkong har lagar i staden som skyddar rätten att protestera från regimens repressalier. Fastlandskina har inte den turen. Eroderingen av Hongkongs rättigheter är som mest synlig. Men det är i de fattiga områdena i västra Kina som terroriseringen och förföljelsen av etniska minoriteter kan fortsätta ostört.

Den värsta förstörelsen av tibetanernas, uigurernas och andra minoritetsfolks kulturarv skedde under Maotiden och speciellt under kulturrevolutionen. Men tanken att dissidenter och andra som avvek från kommunismens ideal av den lydige partimedlemmen ska kuvas och inordnas i leden lever kvar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Den muslimska gruppen Uigurer i Xinjiangprovinsen är i nuläget de som drabbas värst av pekingregimens förtryck. Polisstaten är total. Människor är konstant övervakare. I den mån de kan installerar polisen spårningsappar i människors telefoner.

De som misstänks för att ha kopplingar till någon politisk rörelse som hotar regimen skickas till omskolningsläger där de bryter ner och hjärntvättar människor. Systemet med läger har växt explosionsartat och idag är en stor andel av Uigurerna fängslade utan rättegång utan tidsbegränsning.

Rapporter finns om att barn vars båda föräldrar spärras in inte får hamna hos andra släktingar utan skickas till statskontrollerade barnhem. Uigurernas resande är kraftigt begränsat och Kina har upprepade gånger hämtat hem personer från andra länder med förevändningen att de får göra vad de vill med sin egna befolkning.

Pressen på Kina att sluta bryta mot Uigurernas mänskliga rättigheter har ökat den senaste tiden. I onsdags skrev 22 länder ur FN:s råd för mänskliga rättigheter ett öppet brev om att förföljelsen behöver stoppas och regionen öppnas upp för utländska observatörer.

Uigurernas starka kopplingar till Islamsk terrorism bör man definitivt inte blunda för när man diskuterar den här frågan. Men Kinas brutala former av kollektiv bestraffning är oproportionerlig och förvärrar bara situationen i regionen.

Information och vittnesmål om vad som pågår kommer bitvist igenom den Kinesiska censuren. Förtrycket som pågår kan inte tillåtas fortsätta.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”