1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kina tyranniserar sin befolkning

Ränderna går inte ur diktaturen Kina. Det har i år gått 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg.
Den militära och polisiära närvaron har ökat markant i Kinas västliga del de senaste åren.
Foto: Ng Han Guan

I den mån ekonomiska framgångar har gett befolkningen friheter har ändå den auktoritära kontrollen av befolkningen fortsatt i andra former. Färre pansarvagnar, mer teknologisk bevakning.

De pågående demonstrationerna i Hongkong har lagar i staden som skyddar rätten att protestera från regimens repressalier. Fastlandskina har inte den turen. Eroderingen av Hongkongs rättigheter är som mest synlig. Men det är i de fattiga områdena i västra Kina som terroriseringen och förföljelsen av etniska minoriteter kan fortsätta ostört.

Den värsta förstörelsen av tibetanernas, uigurernas och andra minoritetsfolks kulturarv skedde under Maotiden och speciellt under kulturrevolutionen. Men tanken att dissidenter och andra som avvek från kommunismens ideal av den lydige partimedlemmen ska kuvas och inordnas i leden lever kvar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Den muslimska gruppen Uigurer i Xinjiangprovinsen är i nuläget de som drabbas värst av pekingregimens förtryck. Polisstaten är total. Människor är konstant övervakare. I den mån de kan installerar polisen spårningsappar i människors telefoner.

De som misstänks för att ha kopplingar till någon politisk rörelse som hotar regimen skickas till omskolningsläger där de bryter ner och hjärntvättar människor. Systemet med läger har växt explosionsartat och idag är en stor andel av Uigurerna fängslade utan rättegång utan tidsbegränsning.

Rapporter finns om att barn vars båda föräldrar spärras in inte får hamna hos andra släktingar utan skickas till statskontrollerade barnhem. Uigurernas resande är kraftigt begränsat och Kina har upprepade gånger hämtat hem personer från andra länder med förevändningen att de får göra vad de vill med sin egna befolkning.

Pressen på Kina att sluta bryta mot Uigurernas mänskliga rättigheter har ökat den senaste tiden. I onsdags skrev 22 länder ur FN:s råd för mänskliga rättigheter ett öppet brev om att förföljelsen behöver stoppas och regionen öppnas upp för utländska observatörer.

Uigurernas starka kopplingar till Islamsk terrorism bör man definitivt inte blunda för när man diskuterar den här frågan. Men Kinas brutala former av kollektiv bestraffning är oproportionerlig och förvärrar bara situationen i regionen.

Information och vittnesmål om vad som pågår kommer bitvist igenom den Kinesiska censuren. Förtrycket som pågår kan inte tillåtas fortsätta.

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.