Annons

Kajsa Kettil: Se upp för Coltings vaccinpropaganda

Med inflytande följer ansvar. Den som medvetet inspirerar sin beundrarskara att skippa sprutan mot covid-19 har missat det.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 11 juni 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Jonas Colting brinner för hård träning och folkhälsa. Och nu även för vaccinmotstånd.
Jonas Colting brinner för hård träning och folkhälsa. Och nu även för vaccinmotstånd.Foto: Petter Trens

Jonas Colting har fått feeling, så som man ofta får när man är ute och motionerar. Sprängfylld av endorfiner efter ett pass på sup-brädan i Viskan trycker han på inspelningsknappen och drar igång. Under en dryg kvart framför boråsaren och idrottaren vad som endast kan beskrivas som en manifestation mot vaccin. Publiken är hans 33 000 följare på Instagram.

Och han skräder inte orden. Bland annat liknar han vaccin mot covid-19 vid att begå våld mot sin friska kropp. Han svänger sig med formuleringar som ”västerländsk demokrati” och hävdar att uppmaningar om vaccin inte är värdigt en sådan. Ett samhälle består främst av individer, och den som tycker annorlunda passar bättre i Nordkorea eller kanske Kuba.

Annons

Colting, som under åren har kommit att engagera sig för folkhälsa, säger även att vaccinet har samma effekt som att flytta runt däckstolar på ett sjunkande Titanic.

Fler exempel finns i sjön, men budskapet lär ha gått fram vid det här laget.

För rättvisans skull bör det tilläggas att han vid ett tillfälle hävdar att vaccinet är ”jättebra”, fast bara för personer i riskgrupp. För ”de som är rädda”. För egen del känner han inget behov av att ta vaccinet, förebyggande medicinska ”ingrepp” tycker han nämligen inte verkar sunt.

Vidare ondgör han sig även över #KavlaUpp, den näringslivsfinansierade kampanj där folkkära kändisar visar en bar överarm som får symbolisera att de är positiva till att vaccinera sig mot covid-19. Kampanjen fick en del kritik när den lanserades för ett par veckor sedan, bland annat av kommunikationsexperten Brit Stakston. Men den kritiken ifrågasatte inte själva nyttan med covid-19-vaccinet, utan snarare att kampanjen slår in öppna dörrar med tanke på att svenskarnas vaccinationsvilja är så pass stor.

Jonas Coltings motstånd är annorlunda. Han vill få sina följare att tvivla på vaccinets betydelse för att bekämpa pandemin. Det är oroväckande. För med inflytande följer ansvar, något som den 48-årige influeraren inte verkar ha insett.

Han har dock rätt i att en god folkhälsa är viktig för att minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom, och han har gett många utmärkta förslag på hur vi kan inspirera till mer rörelse. Och visst kan motion och hälsosam kost minska exempelvis övervikt, en faktor som har visat sig försvåra sjukdomsförloppet för många covid-19-patienter.

Jag har i en tidigare krönika själv argumenterat för att det är en solidarisk handling att hålla sig i så pass god form att man inte belastar sjukvården i onödan. Men att som en av landets mest kända hälsoinfluerare ta steget till att mer eller mindre uttalat uppmana vuxna människor att skippa sprutan, det är direkt olämpligt.

Ledarsidan har tidigare tagit upp begreppet socialt bevis, som innebär att människors förtroende för en företeelse ökar om vi upplever att andra känner tillit till det. Bäst blir effekten om signalen kommer från någon vi känner till, men som kanske överraskar just i det aktuella sammanhanget. Boråsprofilens film har visats över 15 000 gånger. Hans följare ser vad han skriver, de lyssnar på vad han säger. Och nu skickar han ut budskapet att vi inte borde vaccinera oss.

Colting är uppenbart kung i vissa kretsar. En annan kung, den riktiga, uttryckte sig så här i samband med att hans majestät fick sin första spruta i början av året: ”Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.”

”Den kategori med störst chans att påverka sin omgivning består dock av personer med inflytande som argumenterar emot covid-19-vaccin samtidigt som de värjer sig mot att de skulle vara några antivaxxare.”
Kajsa Kettil

Många svenskar har gjort det. Antalet smittade, intensivvårdade och döda sjunker. Det är fantastiskt. Just nu erbjuds även många av Coltings fans att boka tid för sin första spruta.

Annons

Om han hade nöjt sig med att kritisera vaccin skulle det ha varit allvarligt, men det tar – dessvärre – inte slut här. För i ett uppföljande inlägg hävdar han att han inte alls är någon vaccinmotståndare.

Det finns övertygade kritiker som hävdar att vaccin är livsfarligt och att sprutan är Bill Gates sätt att chippa oss alla för styra hela mänskligheten. Det finns också personer som i tysthet tackar nej till vaccin och inte gör så stor affär av det. Den vaccinkritiska kategori med störst chans att påverka sin omgivning består dock av personer med inflytande som argumenterar emot covid-19-vaccin samtidigt som de värjer sig mot att de skulle vara några antivaxxare*.

En sak har han rätt i under sitt brandtal: Det här är inte det sista viruset, inte den sista katastrofen eller samhällsomstörtande händelsen. För de flesta av oss, vill säga. För drygt 14 000 svenskar var det däremot just det sista de fick uppleva. Om inte tillräckligt många vaccinerar sig riskerar den siffran att stiga.

* Enligt Språkrådets definition är en antivaxxare en ”person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering”.

Annons
Annons
Annons
Annons