Mikael Hermansson: Kepsgubbarna har fattat allvaret – när gör politikerna det?

För drygt 15 år sedan skrev jag om den svenska kepsgubben som ett klimatproblem. Idag är det mediahatare, antifeminister och konspirationstroende som vägrar inse problemet.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 25 maj 2022
Mikael Hermansson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Parti efter parti envisas med att lägga förslag som enbart låser fast fler vid bensin- och dieselpumparna. Detta trots att fler svenskar inser allvaret med klimatfrågan.
Parti efter parti envisas med att lägga förslag som enbart låser fast fler vid bensin- och dieselpumparna. Detta trots att fler svenskar inser allvaret med klimatfrågan.Foto: Janerik Henriksson/TT

Få säger sig längre vara omedvetna om vad som händer med klimatet och varför det är så bråttom att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Det finns hopp!

När Naturvårdsverket 2021 lät undersöka svenska folkets attityder till olika sätt att nå fram till ett klimatneutralt samhälle, svarade 8 av 10 tillfrågade att Sverige och de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

Det finns inte bara hopp. Det mesta talar för att det dessutom går att gå fortare fram men också vidta mer radikala åtgärder. Och nej, det handlar inte om att alla plötsligt vill stänga ner samhället, införa klimatdiktatur eller enbart servera rovor eller havregurt som skolmat. Det är beredvilligheten att göra vettiga val i vardagen som växer:

8 av 10 tänka sig att sänka elförbrukningen hemma, åka tåg istället för flyg och välja en energisnålare bil. 7 av 10 kan tänka sig att minska sin konsumtion och väljer hellre att semestra hemma än flyga utomlands. 6 av 10 är beredda att ta ett steg till och äta mindre kött, ställa av bilen och ta cykeln istället och flytta pengarna till klimatsmarta fonder. Listan kan göras längre.

Den artikel jag skrev för 15 år sedan byggde på 2006 års upplaga av Naturvårdsverkets attitydundersökning. Idag är medvetenheten om klimatförändringarna allmängods. Det blir allt svårare att med anständigheten i behåll blunda för det högre kunskapsläget och den goda viljan att göra rätt. Och, ärligt talat, det är begripligt. Vem vill framstå som en idiot och envist hävda att det är kopruttarna som orsakar temperaturökningen eller påstå att vetenskapssamfundet skulle vara splittrat om klimatkatastrofens orsak och verkan?

”De som mot bättre vetande ändå vill leka klimattroll blir en allt smalare grupp där de gemensamma dragen blir tydligare i takt med att deras utanförskap ökar”
Mikael Hermansson

Allt fler, så även kepsgubbarna, har insett att detta med att ”fortsätta köra på tomgång” inte leder någon vart. De får skäll av sina närmaste, sina barn och barnbarn om de inte skärper sig och byter till elbil. Allt fler gör nu också så, och de som tar steget kan konstatera att det är en långt bättre affär än att fortsätta köra fossilbil.

De som mot bättre vetande ändå vill leka klimattroll blir en allt smalare grupp där de gemensamma dragen blir tydligare i takt med att deras utanförskap ökar. Institutet för framtidsstudier hänvisar till forskningsrapporten Climate Change Denial among Radical Right-Wing Supporters från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet som bland annat omnämner misstro mot media, inte minst mot SVT, antifeministiska attityder, invandringsmotstånd, politikerförakt och tro på konspirationer.

Svenska folkets attityder till klimatet står i bjärt kontrast till klimattrollens. Ändå envisas parti efter parti med att lägga förslag som enbart låser fast fler vid bensin- och dieselpumparna.

Kepsgubbarna fattar numera vad som gäller. Varför vill så många av våra politiker fortfarande inte förstå vart vi är på väg?