Karin Karlsbro: Tryck tillbaka Putin en gång för alla
Som Liberal Europaparlamentariker kämpar jag för ett värderingarnas Europa, ett EU som står upp för våra grundläggande värderingar om demokratins och rättsstatens principer, för mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Karin Karlsbro
är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.
Ett värderingarnas EU behövs i en orolig värld. EU har en unik roll att påverka omvärlden i demokratisk riktning genom diplomati, frihandelsavtal, bistånd och för vissa länder genom möjlighet till EU-medlemskap. EU som en stark, värderingsstyrd utrikespolitisk aktör som står för något annat är avgörande för att agera motkraft när andra vill riva ner det internationella samarbetet och backa från gemensamma åtaganden i klimatpolitiken.
Ett ständigt återkommande huvudbry för EU är Ryssland som blir allt mer aggressivt och ständigt underminerar EU:s försök till demokratisering i Europa.
Kreml skyr några medel för att krossa politiskt motstånd. Oppositionspolitikern Aleksandr Navalnyj höll nyligen på att förgiftas till döds. Putins Ryssland kränker gång på länders suveränitet så fort de visar minsta tecken på att röra sig närmare EU, såsom i Ukraina och Georgien. Jag befarar att Putin kommer hinna sätta klorna i Belarus och fullborda en annektering innan EU ens hunnit blinka. Putin har lovat Lukasjenko miljarder euro i uppbackning. Vad har EU gjort hittills? Ingenting.
EU behöver hålla ihop och vara en stark röst och aktör för demokrati i vår del av världen.
”Det håller inte att ett enskilt medlemsland kan hålla EU:s sanktionsmöjligheter gisslan för att främja egna syften. Därför har Liberalerna länge förespråkat att avskaffa enskilda länders veton inom utrikespolitiken vad gäller sanktionsbeslut mot länder som begår brott mot mänskliga rättigheter.”
Först och främst måste EU enas om en strategi mot Lukasjenko, för passivitet från EU gynnar Putin som kan agera desto mer i tomrummet. Sanktioner mot Lukasjenko måste komma på plats. Just nu blockerar Cypern EU-sanktioner i Belarus för att tvinga till sig EU-sanktioner mot Turkiet. Det håller inte att ett enskilt medlemsland kan hålla EU:s sanktionsmöjligheter gisslan för att främja egna syften. Därför har Liberalerna länge förespråkat att avskaffa enskilda länders veton inom utrikespolitiken vad gäller sanktionsbeslut mot länder som begår brott mot mänskliga rättigheter.
För det andra behöver EU ett instrument för att straffa korruption och brott mot mänskliga rättigheter utanför EU. I sitt “State of the Union”-tal förra veckan sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att kommissionen ska utreda en EU-gemensam så kallade “Magnitskijlag”. En sådan lag finns redan i USA, och är uppkallad efter den ryske advokaten Sergej Magnitskij som 2007 upptäckte ett enorm korruption, fusk och stöld bland ryska statstjänstemän. Magnitskij fängslades i Ryssland och dog i häktet efter att ha torterats. Att straffa hela länder för valfusk och korruption är ett alltför trubbigt verktyg då det ofta straffar vanliga medborgare hårdast. En Magnitskijlag riktar i stället udden mot enskilda personer som gjort sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter och korruption genom att frysa just deras bankkonton och genom att neka dem inresa i EU.
Putin kommer inte gilla det här. Men EU gillar inte Putin.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.