Annons

Karin Karlsbro: Så kan EU bli bättre än före pandemin

Vi ska sikta högre. För ett mer demokratiskt EU.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 18 maj 2021
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Karin Karlsbro (L) skulle gärna diskutera den så kallade flyttcirkusen mellan parlamentsbyggnaderna i Bryssel och Strasbourg (bilden).
Karin Karlsbro (L) skulle gärna diskutera den så kallade flyttcirkusen mellan parlamentsbyggnaderna i Bryssel och Strasbourg (bilden).Foto: Fredrik Persson / TT

Förra söndagen, på Europadagen, startade Konferensen om Europas framtid, en ny plattform där människor från hela EU genom debatter och diskussioner kommer att kunna dela med sig av sina idéer och bidra till att skapa EU:s gemensamma framtid.

Framtidskonferensen kommer att pågå i ett år och blir en viktig möjlighet att ta tempen på Europa för att bättre ta tillvara vad EU:s medborgare förväntar sig av unionen.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Annons

När idén om EU-projektet började ta form kunde ingen ana att gränserna mellan EU:s medlemsländer skulle stängas. Att de friheter vi tagit för givna i flera decennier skulle bli starkt begränsade och att samarbetet inte var rustat för den hälsokris vi befinner oss i.

I kölvattnet av en global pandemi är denna temperaturmätning viktigare än någonsin. Därför är det beklagligt att regeringen valde att ställa sig skeptisk till konferensen. Tillsammans med ett antal andra regeringar i EU krävde Sverige att konferensen inte ska få diskutera EU:s funktionssätt, institutioner eller kompetenser.

Vi i Liberalerna tycker det är fel utgångspunkt. Konferensen behöver inte mynna ut i något nytt fördrag, men vi måste vara öppna för att lyssna. Om vi tillsammans identifierar stora problem som inte går att lösa utan fördragsändringar så måste vi vara öppna för att diskutera det. Att en gång för alla få slut på EU-parlamentets flyttcirkus mellan Strasbourg och Bryssel är en av de frågor som skulle kräva fördragsändring och som mycket väl kan tänkas diskuteras på konferensen. EU borde välkomna den debatten, inte lägga locket på.

”I kölvattnet av en global pandemi är denna temperaturmätning viktigare än någonsin. Därför är det beklagligt att regeringen valde att ställa sig skeptisk till konferensen.”
Karin Karlsbro

Mittengruppen i Europaparlamentet, Renew Europe där Liberalerna ingår, har kämpat hårt för att få den här konferensen på plats. Men för att konferensen verkligen ska bli en temperaturmätare av åsikterna i unionen behöver så många som möjligt involveras, särskilt från den unga generationen. Konferensen måste vara förutsättningslös, utan pekpinnar om vad som får och inte får diskuteras.

Det är inte EU och vi EU-politiker som ska styra innehållet. Hela poängen är ju att det är deltagarna – medborgarna – både individuellt och genom civilsamhället, arbetsmarknadens parter och ungdomsorganisationer som ska sätta dagordningen och forma innehållet.

Vi Liberaler vet vilket EU vi vill ha. Vi vill sikta mot ett grönare EU och ett mer demokratiskt EU där länder som bryter mot rättsstatens principer ser svidande ekonomiska konsekvenser. Vi vill se ett mer jämställt EU och ett EU där det folkvalda parlamentet har en större politisk tyngd. Men någon annan kanske vill se ett annat EU.

Liberalerna är genuint nyfikna på hur vi formulerar våra framtidsvisioner och möter gemensamma utmaningar. Vi hoppas att Sveriges regering också är intresserade och välkomnar denna konferens som en fantastisk möjlighet att demokratisera EU.

Pandemin har varit och är en prövning för vår hälsa och våra liv, för vår ekonomi och inte minst för Europasamarbetet. När Europa nu ska återstarta efter pandemin ska vi inte nöja oss med att återgå till det normala. Vi ska sikta högre.

Annons
Annons
Annons
Annons