Karin Karlsbro: Gröna villkor för en vit jul

Med gröna handelsregler kan EU minska utsläppen och påverka utvecklingen globalt.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 15 december 2020
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Snö vid jul är numera en ovanlighet.
Snö vid jul är numera en ovanlighet.Foto: Johan Nilsson

Visst drömmer vi om en vit jul? När det är som allra mörkast på året hjälper snön oss att övervinna mörkret. Jag minns som barn känslan av att pulsa genom drivorna av nysnö. Världen var stor, snön var vit, luften var klar, himlen var hög och blå. En känsla av frihet. Hittills i år har inte många snöflingor fallit. SMHI rapporterar om att november 2020 blev en rekordvarm månad framförallt i Götaland och södra Svealand.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Att jorden blir varmare är ingen åsikt. Det är fakta. Klimatkrisen är akut. Att EU, kraftsamlar för att ta sig an klimatkrisen på fullt allvar är bra. Men det räcker ändå inte.

Forskarna är överens om att en global prissättning på koldioxid skulle vara en av de mest effektiva åtgärderna för att minska utsläppen, men så länge det inte är praktiskt möjligt att prissätta koldioxidutsläpp globalt måste vi hitta andra vägar framåt. Det är därför hög tid för EU att införa en prismekanism för utsläpp från varor som importeras till EU. Förorenaren ska betala. Inte bara i EU. Ett problem är att många av EU:s handelspartners prissätter CO2-utsläpp mycket lägre än EU, eller inte alls. Europeisk industri riskerar att flyttar utomlands, eller så importerar vi från länder där klimatutsläppen inte kostar. Så kan vi inte ha det.

”Jag är liberal och stark anhängare av fri handel baserad på bra spelregler. Till skillnad från de som vill strypa handeln, av miljöskäl, menar jag precis tvärtom.”

I förra veckan röstade Internationella Handelsutskottet i Europaparlamentet med bred majoritet ja till min rapport om en ”Carbon Border Adjustment Mechanism”. I praktiken innebär förslaget att det ska löna sig att ta klimatansvar och kosta att släppa ut, inte bara i EU utan också i den globala ekonomin. En global ekonomi kräver globala spelregler. I vår kommer EU-kommissionen med ett skarpt förslag i frågan.

Men klimatfrågan är inte den enda miljöfrågan vi har att brottas med. En representant från svensk industri berättade nyligen för mig om ett besök från Kina. De kinesiska gästerna blev förvånade över att snön runt den svenska fabriken var vit, och inte svart, brun, eller grå av de små partiklar som smutsar ner marken, luften och till sist våra lungor – om man inte använder modern teknik och renar utsläppen.

Jag är liberal och stark anhängare av fri handel baserad på bra spelregler. Till skillnad från de som vill strypa handeln, av miljöskäl, menar jag precis tvärtom. När vi snart har en ny president i USA som vill ta igen kampen för klimatet efter de förlorade åren med Trump, finns hopp om att 2021 blir en nystart för det internationella klimatarbetet. Men först önskar jag er alla en riktigt, god vit jul.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.