Annons

Karin Karlsbro: Europa är större än EU

När läget hårdnar i Ryssland är det östliga partnerskapet viktigare än någonsin.
Karin Karlsbro
Krönika • Publicerad 20 april 2021
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Förra årets demonstrationer i Belarus ger hopp om en positiv utveckling i öst.
Förra årets demonstrationer i Belarus ger hopp om en positiv utveckling i öst.Foto: Emil Helms

För tolv år sedan tog Sverige och Polen initiativ till det östliga partnerskapet, ett fördjupat samarbete mellan EU och de östra grannländerna Armenien, Belarus, Azerbajdzjan, Georgien, Ukraina och Moldavien. Målet, av vissa uttalat, av andra outtalat, är att dessa länder en gång ska bli medlemmar i EU.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Nygamla konflikter har blossat upp, både inom regionen och konflikter med Ryssland. Förhoppningen som fanns i partnerskapets början om att Ryssland inte skulle se östliga partnerskapet som något fientligt har grusats. Strategerna i Kreml ser EU:s samarbete med länderna i det östliga partnerskapet som ett hot mot Rysslands intressen. Det hade inte behövt vara så. Men nu, när konflikten i grunden handlar om kampen mellan diktatur och demokrati kan det inte vara på något annat sätt.

Annons

Utvecklingen i det östliga partnerskapet är dramatisk och på många sätt motsägelsefull. Vissa länder sjunker allt längre ner i det auktoritära träsket och det finns i stort ingen positiv utveckling alls, så som i Azerbajdzjan. Kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien kastar mörka skuggor över den politiska utvecklingen i Armenien, ett land som för bara ett år sedan såg ut att vara på rätt väg. Andra länder, som till exempel Moldavien, gör tydliga framsteg.

I Belarus exploderade protesterna i somras, efter ytterligare ett stulet val, förtrycket har eskalerat som ett svar på detta, men folket ger sig inte. När det gäller Ukraina – ett av Europas största länder med sina 44 miljoner invånare – finns anledning att både glädjas och oroas. Glädjas på grund av de demokratiska framstegen, oroas av läget i östra Ukraina, där antalet krigshandlingar ökat de senaste veckorna och Ryssland förflyttar mer trupper till gränsen.

”Att vi får en positiv utveckling i Belarus och i Ukraina är viktigt för hela regionen och i förlängningen för hela vår kontinent.”
Karin Karlsbro

Allt detta visar att det östliga partnerskapet är viktigare än någonsin. Som stöd och som målbild för de som kämpar för demokrati i Europa. Det vilar ett tungt ansvar på oss i EU. Den senaste tidens negativa utveckling i Polen och Ungern: inskränkningar i pressfrihet, införandet av lagar som diskriminerar sexuella minoriteter, att demokratiska institutioner sätts ur spel av alltmer auktoritära regeringar, är ett hot inte bara mot invånarna i Ungern och Polen, utan också mot övriga EU och mot länderna i det östliga partnerskapet. Cynism är destruktivt och förlamande, och det är lätt att hänfalla åt cynism, när EU inte själv lyckas leva upp till sina grundläggande värden.

Trots att det vid en första anblick inte finns någon tydlig genomgående trend i regionen, varje land tycks gå sin helt egna väg, hänger allt ihop. Politiska händelser och beslut i ett land, påverkar politiken i de andra. Under förra årets politiska protester i Ryssland gick demonstranterna i staden Chabarovsk i de allra östligaste delarna av Ryssland med plakat med slagordet: “Från Chabarovsk till Brest finns det ingen plats för diktatur!”. Det var en hälsning till demonstranterna i staden Brest i västra Belarus. Att vi får en positiv utveckling i Belarus och i Ukraina är viktigt för hela regionen och i förlängningen för hela vår kontinent. Europa är större än EU och vi behöver fördjupade relationer med våra östra grannar, särskilt som läget hårdnar i Ryssland. Därför är det östliga partnerskapet viktigare än någonsin.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Annons
Annons
Annons
Annons