Annons

Karin Karlsbro: Coronakrisen har gjort det omöjliga möjligt

Låt inte en kris gå till spillo, ska Barack Obamas före detta stabschef Rahm Emanuel ha sagt. Det kan låta makabert, men jag kan till viss del förstå vad han menar.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 19 maj 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En lärdom som Karin Karlsbro dragit av coronapandemin: Digitalisering och distansarbete fungerar. Men att bjuda på ”Swedish fika” för utskott och kommissionen är inte dumt det heller.
En lärdom som Karin Karlsbro dragit av coronapandemin: Digitalisering och distansarbete fungerar. Men att bjuda på ”Swedish fika” för utskott och kommissionen är inte dumt det heller.Foto: Peter Åklundh

När man lagt det allra värsta bakom sig öppnar sig en ny tid.

Den demokratiska kris som uppstår när folkvalda beslutsfattare hindras från att mötas, debattera och sedan fatta beslut är farlig. De politiska processerna där beslut granskas och debatteras innan klubban faller har under pandemin på många håll ersatts av digitala möten där mycket handlar om att banka igenom nödvändiga beslut. Så klart blir det offentliga samtalet, där vi vänder och vrider på svåra frågor tillsammans, lidande av det och själva demokratin riskerar bli fattigare.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Annons

Men jag måste jag erkänna att en hel del arbete har dock fungerat hyggligt efter omständigheterna. För egen del har jag inte bara röstat om resolutioner utan deltagit i utskottsmöten och förhandlat texter på mina ansvarsområden hemifrån mitt eget kök. På tisdag har jag bjudit in EU:s handelskommissionär och mina utskottskollegor till ”Swedish fika” för att diskutera hur vi kan bidra till att öppna upp världen för viktig handel igen.

”Efter nio veckor som EU-parlamentariker på distans ser jag verkligen fram emot den dag vi samlas i Bryssel igen. Jag längtar efter riktiga debatter och förhandlingar där man kan se varandra i ögonen och känna stämningen i rummet.”

Mitt i allt elände, mänskligt och ekonomiskt lidande, är jag nog inte ensam om att känna att krisen tvingat oss att se möjligheter vi inte sett förut, eller inte trott varit möjliga. Här är några insikter jag, och säkerligen många fler, gjort under Coronakrisen.

Digitalisering är möjlig. Vissa möten funkar utmärkt att genomföra på distans. Länge har löftet om digitaliseringens frigörelse hägrat. Men trots att alla tekniska förutsättningar för digitalt arbete finns så har digitalisering inte fått fullt genomslag då kravet på fysisk närvaro fortfarande är högt. Inte minst i Europaparlamentet. Nu äntligen har vi börjat använda tekniken för att kunna skörda digitaliseringens fördelar – att spara tid, resurser och arbeta mer effektivt.

En grön omställning och en mer effektiv vardag är möjlig. Minskade krav på fysisk närvaro minskar också behovet på resor. Även om hemmajobbandet kan vara nog så frustrerande så vittnar många om att man fått mer tid över under krisen. Föräldrar som inte behövt resa till och från jobbet har hunnit äta middag oftare med sina barn.

Efter nio veckor som EU-parlamentariker på distans ser jag verkligen fram emot den dag vi samlas i Bryssel igen. Jag längtar efter riktiga debatter och förhandlingar där man kan se varandra i ögonen och känna stämningen i rummet. Men resorna till Strasbourg är inget jag saknar. Med de nya erfarenheterna om hur vi kan arbeta mer hållbart och modernt är det dags att för alltid lägga ner Europaparlamentets flyttcirkus till Strasbourg.

Annons
Annons
Annons
Annons