Karin Karlsbro: Corona understryker vikten av samarbete

Just nu utsätts vi för en mycket stor prövning. Ett litet virus som vi för några månader sen knappt hört talas om har tagit stor plats i våra liv, oavsett om vi själva har insjuknat eller än så länge hållit oss friska.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 17 mars 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ensam är – bara ensam. En dagsbild från den europeiska unionens ”huvudstad” Bryssel i coronavirusets tid.
Ensam är – bara ensam. En dagsbild från den europeiska unionens ”huvudstad” Bryssel i coronavirusets tid.Foto: Virginia Mayo

Genom mina italienska kollegor i Europaparlamentet har jag följt utvecklingen i norra Italien.

Mina tankar går till alla drabbade och till alla som jobbar inom vård och omsorg. För människor i riskgrupper handlar det om liv och död, och det bör vi ta på största allvar.

Parallellt med det hemska att många drabbats av sjukdom och till och med mist livet slår smittspridningen skoningslöst mot ekonomin med förödande konsekvenser för människors jobb och försörjning. De ekonomiska och sociala konsekvenserna av virusets härjningar kommer att bli omfattande. Hur stora återstår att se.

Mycket långtgående beslut fattas på olika håll i världen om reseförbud och andra frihetsbegränsningar i syfte att begränsa smittspridningen. EU-ländernas hälsoministrar har mötts på ett extrainsatt möte i Bryssel för att hantera samordningen av insatser mellan medlemsländerna och EU-kommissionen. Sveriges regering har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet presenterat viktiga åtgärder med resurser till sjukvården och berörda myndigheter, slopad karensdag och anstånd med skatteinbetalningar för företag. Personal inom vård och omsorg, i Sverige och utomlands, gör enorma insatser i denna svåra tid.

I kriser prövas ledarskapet hos politiker och myndigheter. Nu behövs robusta beslut som bottnar i vetenskap och rationalitet, inte panik och rädsla. Men det behövs också kommunikation som skapar förtroende och respekt. Coronapandemin utgör ett verkligt stålbad för våra samhällen. Förutom den skada coronaviruset orsakar människors hälsa, finns det risk att tilliten skadas. Det kan ha ett högt pris och utnyttjas av krafter som har ett intresse av att måla upp en bild av den västerländska demokratiska samhällsmodellen som skör och misslyckad.

Nu är inte tiden för politiska strider, nu är det viktigt att enas och samarbeta över gränser för att snabbt dämpa spridningen. Om något visar situationen på behovet av gemensamma lösningar i en globaliserad värld.

Virus stannar inte vid nationsgränser, de rör sig över kontinenter likt många andra utmaningar vi stå inför idag såsom klimatkrisen och flyktingkrisen. Det blir så uppenbart att vi behöver samarbeta mer för att kunna både förebygga, stoppa och mildra konsekvenserna av en pandemi. Men också i solidaritet med varandra hjälpas åt att ta smällen av den. Vi lever i en globaliserad värld och utan ett fungerande samarbete är vi alla mycket svagare när ett internationellt hot mot människors hälsa uppstår.

I dessa dagar måste vi vara varsamma om orden och rädda om varandra. Tvätta händerna - ofta. Om inte för sin egen skull så i solidaritet med de som tillhör riskgrupper. Lyssna på myndigheterna och följa deras instruktioner. Behålla lugnet och använda sunt förnuft. Håll avståndet idag, så att vi kan kramas imorgon.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.