Karin Karlsbro: Äntligen blåser det nya vindar från USA

Äntligen har USA fått en ny president.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 26 januari 2021
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Fanborgen passerar Jill och Joe Biden under presidentinstallationens senare del.
Fanborgen passerar Jill och Joe Biden under presidentinstallationens senare del.Foto: David Tulis

Vi var många som följde den högtidliga installationen och visst kändes det lättare att andas när Joe Biden och vice president Kamala Harris väl var på plats. Som liberal är jag så klart lättad över att Donald Trump röstades bort. Hans tid som president var ett haveri.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Det har nu gått några veckor sedan Kapitolium, den amerikanska demokratins hjärta, attackerades av personer som försökte stoppa maktskiftet med våld. Helt klart så sker inte en sådan allvarlig händelse i ett vakuum.

Även om alla så klart har ett personligt ansvar för sina handlingar så påverkas människor av den offentliga debatten. Ord och tonläge spelar roll. Med åren av en allt grövre retorik från Donald Trump, redan innan han blev vald till president förgiftade det det politiska samtalsklimatet, på samma sätt som hetsen och lögnerna sedan han förlorade valet. För allt detta måste Trump ställas till svars. Men kanske framför allt måste alla medlöpare ställas till svars.

”Det amerikanska maktskiftet skapar nya möjligheter till samarbete mellan EU och USA för att göra världen friare, säkrare och öppnare.”

Det är ännu en obesvarad fråga hur en kappvändande majoritet i det republikanska partiet lät detta ske. Erfarna politiker, som borde vetat bättre, har uppenbarligen inte haft viljan eller modet att agera, för att inte förlora Trumps gunst, eller stöd som ansetts nödvändigt för att vinna primärval och säkra vägen till en plats i senaten eller representanthuset. Under hela denna mandatperiod har jag undrat varför dessa politiker varit så kortsiktiga. Även de som bara har sin egen position framför ögonen, varför har de inte tänkt bortom Trumps tid som president?

Läxan är tydlig, släpp aldrig fram extremister till makten, oavsett om de kommer från höger, vänster, eller kan kopplas till någon religion. Med Trumps fall kan vi också hoppas att luften går ur den högerpopulistiska våg som växt under senare år.

Det amerikanska maktskiftet skapar nya möjligheter till samarbete mellan EU och USA för att göra världen friare, säkrare och öppnare. Det finns goda skäl att anta att USA nu återtar rollen som en demokratisk stormakt.

Att USA är tillbaka i Paris-avtalet och Världshälsoorganisationen är en god början. Nu finns nya förutsättningar att kroka arm för att utveckla klimatpolitiken och ta oss gemensamt ut ur pandemin.

Att denna vecka inleddes för min del, med ett möte med kollegor på andra sidan Atlanten, var ett kvitto på att nya vindar blåser och det finns goda skäl att vara optimist.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.