GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karin Karlsbro: Kampen för klimatet och demokratin går hand i hand

Vi får inte göra om samma misstag när det gäller beroendet till skurkstater.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 17 september 2022
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Med batterier kan allt från små hushållsapparater till stora transportmedel och enorma industrier bryta sitt beroende av fossila bränslen, skriver ledarsidans gästkrönikör Karin Karlsbro.
Med batterier kan allt från små hushållsapparater till stora transportmedel och enorma industrier bryta sitt beroende av fossila bränslen, skriver ledarsidans gästkrönikör Karin Karlsbro.Foto: Braastad, Audun

Både i Sverige och Europa talar alla om energifrågan. Att bryta beroendet av fossil energi är helt nödvändigt för att bekämpa Putins krig mot det ukrainska folket och mot hela vår demokratiska världsordning. På samma gång är det enda sättet vi kan möta hotet från klimatkrisen. Energiförsörjningen är en existentiell fråga.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Europas beroende av den ryska gasen har kommit att bli ett av Putins viktigaste vapen i samband med invasionen av Ukraina. Men Ryssland är långt ifrån ensamma om sin taktik. Skurkstater som ser till att nära omvärldens fossilberoende skapar sig både utpressningsmedel och stora inkomstkällor. Just nu är Kina i full färd med att bygga en pipeline för att pumpa upp olja i Afrika.

Det råder inget tvivel om att ett skifte från fossila bränslen är helt central för både klimatet och kampen mot diktatorer. En av de absolut viktigaste åtgärderna för att kunna ställa om är elektrifieringen. Industrin och transporter måste ställa om, vilket i Sverige sker i rasande fart. Svenska företag ligger i framkant och expanderar stort. Sverige ska förse marknaden med fossilfritt stål och arbetet pågår för att bygga Europas största batterifabrik.

Tillgången på klimatsmarta batterier är förutsättningen för att den nödvändiga elektrifieringen ska bli hållbar, hela vägen. Med batterier kan allt från små hushållsapparater till stora transportmedel och enorma industrier bryta sitt beroende av fossila bränslen. Just nu arbetar jag med förhandlingarna av EU:s nya batteriförordning. Det är ett helt nytt sätt att lagstifta på miljöområdet som kommer att följa batteriet i alla faser; produktion, konsumtion och återvinning. Varje steg i processen ska vara hållbara och garantera att batterier i Europa är världens bästa.

”Vi måste vara vaksamma på att inte hamna i ett nytt beroende av skurkstater som Ryssland och Kina.”
Karin Karlsbro

En cirkulär marknad skapas genom krav på att nya batterier måste innehålla en viss andel återvunnet material. För att garantera att vi inte producerar batterier i Europa på bekostnad av miljö och välstånd i andra länder kommer batterier på den europeiska marknaden att omfattas av så kallade “due diligence”- regler för att säkerställa skydd av mänskliga rättigheter och miljö genom hela produktionskedjan.

I takt med att efterfrågan på batterier ökar när vi ställer om från fossildrivna fordon och produktionsprocesser till eldrivna kommer batteritillverkningens processer och material att spela en allt större roll både för klimatpåverkan och som maktmedel. Vi måste vara vaksamma på att inte hamna i ett nytt beroende av skurkstater som Ryssland och Kina. Tillsammans står dessa länder för en stor del av världsmarknaden för både produktionen och utvinning av metaller och mineraler som behövs i tillverkningen av batterier. Hotet mot klimatet och demokratin är tätt förbundna.

Hållbara batterier har en avgörande roll att spela på vägen mot en grön energiförsörjning. Sverige har möjligheten att minska både den globala uppvärmningen och diktaturers maktposition i den globala ekonomin. Vi är, med EU:s hjälp, på god väg att bli Europas batteri-stormakt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.